Palaa edelliselle sivulle

Seppeleen ensimmäisen vuoden historiikki

Aloitin ihka ensimmäisen virtuaalitallini tekemisen heinäkuussa 2007. En tiennyt virtuaalitalleista juuri mitään, tavoitteenani oli luoda tunnelmallinen, piirretty talli. Alunperin tallin työnimi oli Ellin ratsutalli, myöhemmin jostain pulpahti nimeksi Seppele. Seppele pohjautuu niihin moniin ”virtuaali”talleihin, joita tein pienenä tyttönä paperille, ennen kun oli nettiä.

Websivujen koodauksesta minulla ei ollut aluksi hajuakaan. Sivuja väsäilin Freewebsiin aluksi valmisleiskalla, myöhemmin opettelin hieman koodausta ja muokkasin valmiin pohjan css-koodin haluamakseni. Pian kuitenkin ilmaispalvelimesta loppui tila ja jouduinkin ostamaan enemmän sivutilaa. Samalla hankin domain-nimen: www.virtuaalitaaliseppele.com.


Tallissa oli alunperin 9 hevosta: Andrew, Celebrity, Episode II, Eva´s Monkey Business, Humaus-Tyttö, Kamu, Palmikko, Pella ja Piccolo. Nämä kaikki ”alkuperäiset” hevoset pohjautuvat jollakin tapaa tuntemiini oikeisiin hevosiin. Esim. mummolassani oli aikoinaan Kamu-niminen ruuna.

Tallirakennus oli alunperin 10-paikkainen. Lisäksi aitassa oli 3 karsinapaikkaa tyhjillään. Maneesi oli rakenteilla ja sen oli määrä valmistua syyskuussa 2007. Tästä siis lähdettiin liikkeelle elokuussa -07, kun Seppele avasi ovensa.

Syksy 2007

Seppeleeseen tuli melko pian muutamia hoitajia. Tallin ensimmäinen pitkään hoitanut hoitaja on Chao, joka aloitti hommat jo heti elokuun puolella. Syyskuussa hoitajamäärät vielä lisääntyivät, mm. pitkäaikaiset hoitajat Magnet ja Wear aloittivat tuolloin.

Hoitopäiväkirjojen päivittämisen aloitin aika kunnianhimoisesti: yritin saada jokaiselle hevoselle hienot, kuvapohjaiset päiväkirjat. Tästä jouduin kuitenkin luopumaan hoitajamäärien kasvaessa, ja päiväkirjat muuttuivat täysin tekstipohjaisiksi.

Katso alkuaikojen päiväkirjaesimerkkejä:

Talliin rakennettiin shetlanninponien karsina ja maneesikin valmistui. Tuntihevosia tarvittiin lisää. Black Blade ostettiin edesmenneeltä Storm Blade-tallilta ja Taiga löytyi eräältä yksityiseltä ihmiseltä. Myöhemmin talliin muutti yksityisiksi Pampula-poni ja Puugin hevonen Splendour Gallant. Ilolan Eliksiiri tuli 1-vuotiaana varsana Pampulan kaveriksi talliin.

Tuntitoiminta käynnistyi vilkkaana. Joka toinen viikko järjestettiin koulutunti, joka toinen viikko estetunti. Lisäksi joka lauantai oli vakio maastotunti. Tuntien osallistujamäärät olivat sopivat, keskimäärin 4 ratsastajaa/tunti. Maksuja ei kuitenkaan tullut aina ihan sopimuksen mukaan...

Loppusyksystä tallia laajennettiin niin, että talliin saatiin 9 karsinaa lisää. Talliin muutti uusia yksityisiä mm. Ancient Spirit, RD Sigebertus ja Letkanjenkka. Uusia tuntihevosia hankittiin kaksi: Merryhoof ja Jamahuto EST.

Seppeleellä oli alusta alkaen käytössä foorumi. Freewebsin oma foorumi ei kuitenkaan ollut kovin toimiva, ja niinpä vaihdoin sen ilmaiseen Pro boards-foorumiin.

Alussa ulkoasut vaihtuivat tiheään. Pyrin selkeään, toimivaan ulkoasuun, mutta se ei ole missään vaiheessa ollut Seppeleen tärkein osa. Toiminta ja tallin henki ovat aina olleet pääosissa.Syksyn aikana oli ilo piirrellä ruska-ajan kuvia. Ennen Seppeleen aloittamista en ollut piirtänyt hevosia vuosiin, ja alussa tulikin väsättyä jos jonkinmoista koppurajalkaa. Kuvissa pyrin kuitenkin enemmän tuomaan esiin tapahtumia, maisemia ja tunnelmia, ja mielestäni onnistuinkin tässä kohtalaisen hyvin ensimmäisen syksyn aikana.

Talvi 2007-2008

Illat pimenivät ja joulu alkoi lähestyä. Päätin jatkaa vakitunteja vielä joululomaan asti. Pienimuotoiset pikkujoulut järjestettiin joulun alla ja jouluaattona kävimme aattoratsastuksella.

Ulkoasu sai talvisemman ilmeen:

Ennen joulua Turun Sanomien Treffi-liitteen toimittaja halusi haastatella minua virtuaalitalliharrastukseni takia. Juttu ilmestyi joulun välipäivinä ja Seppeleen kävijämäärät kohosivat.

Joulun jälkeen toiminta palaili uomilleen. Joulunaluksen tummasävytteiset piirustukset vaihtuivat kirpeisiin talvipakkas-kuviin. Tuntitoiminta muuttui vapaammaksi ja ehkä myös hieman leppoisammaksi.

Tammikuussa 2008 opettelin todella koodailemaan ja uudistin Seppeleen nykyiseen ulkoasuunsa, jotta sitä ei tarvitsisi olla koko aikaa vaihtamassa.

Lopputalvesta syntyi talliin pari varsaa: Garamonde Cactuar ja Spirit of Chaos. Hoitajia tuli ja meni, onneksi moni kuitenkin jatkoi tasaisen varmaa hoitamistaan.

Kevät 2008

Kevät oli tallilla ilojen ja surujen aikaa. Maaliskuussa Seppeleessä järjestettiin tarinankerronta-kenttäkilpailut. Ensimmäiset PKK-näyttelytkin saatiin pystyyn. Ancient Spirit ja Kamu menehtyivät. Talliin tuli uusia hevosia: Risto-Ryöväri, Henrietta ja Sel Zel. Flametongue syntyi loppukeväästä.

Seppeleen tilalle rakennettiin leiriläisten mökit ja muutama lisätarha. Maastoesterataa paranneltiin.

Kevät meni jo aikalailla rutiinilla ja minäkin kunnostauduin laskemaan hoitajien hoitomerkinnät ja selkeyttämään hoitajasysteemiä. Kohokohdat-osa avattiin, jotta hoitajat saataisiin panostamaan hyviin tarinoihin ja piirroksiin.

Itse innostuin taiteilemaan muutaman sarjakuvan kevään aikana. Piirroksissa taasen näkyi kevään eteneminen loskaisista maastoista aina vihertyvään luontoon asti.

Kesä 2008

Kesällä syntyi useita varsoja ja talli olikin täynnä ääriään myöten. Seppeleen ensimmäinen leiri järjestettiin kesäkuun puolessa välissä. Osa tallillaisista oli aktiivisempia kuin koskaan, osa taas vietti kesälomiaan.

Celebrity ja Merryhoof poistuivat kesuudestamme, mutta talliin muutti kaksi uutta tuntiraakkia: Joyhofs Axel ja Ventia de Grand.

Hoitaminen siirtyi kokonaan foorumipohjaiseksi, koska minusta tuntui, että päiväkirjojen päivittäminen oli turhan kuluttavaa. Toiminnan keskittäminen foorumiin mahdollisti muutenkin kaikenlaisten häirikköjen poistamisen. Ja lisäsi hoitajien keskinäistä vuorovaikutusta.

Ensimmäisen vuoden plussat ja miinukset

Plussat

Miinukset

Tallilaisten mielipiteitä piirroksistani

Josefiina: "Kaunis, upea kuva, jonka värimaailma lumoaa. Tunnelma on käsinkosteltavan herkkä, ja syksyiset sävyt ovat hengästyttävän hienoja. Lämminhenkinen kuva, jota voisin tuijotella tuntikausia."
Wear: "Kuvassa on rauhallinen, rento, ja kaunis tunnelma, ja minä tykästyin heti tähän kuvaan!"

Karoliina: "Kuvasta näkee vauhdin hurman ja muutenkin niin kaunis."
Nana: "Vauhdin hurma mahtava, olen ihastellut jo pitkään."
Loviisa: "Tämä on niin söpö kuva. Siiri on niin söpö. Ja tuo on vaan niin ihana kuva!"Oona: "Kuva on niin rauhallinen, värit ovat pehmeät ja lempeät, Cele näyttää ihanalta, tyttö selässä on minusta onnistunut tosi hyvin ja vaatteet näyttävät minusta aidoilta ryppyineen kaikkineen. Oranssi vaahtera vasemmassa yläkulmassa luo alkusyksyn tunnelmaa ja takana oleva kuusimetsä maalaismaista tunnelmaa. Kerrassaan upea piirros!"Carkki: "Piirros on aivan eri kuvakulmasta kuin muut ja silti niin oikean näköinen.. Sievä, realistinen, tunnelmallisen kaunis <33 "

Pipsa: "Kuvassa on älyttömän ihana tunnelma, aurinko paistaa ihanasti tuolta, ja kuvassa ovat varjostukset sun muut jutskat hienoja."

Magnet: "Valitsin tämän kuvan, koska se on ihanan aidon näköinen, Cassu näyttää mukavan pörröiseltä siinä. Tausta on onnistunut hienosti kaikessa yksinkertaisuudessaan. "

Ada: "Kuvaa koskeva rakentava palaute hyppäsi juuri ikkunasta ulos, olen vain aina jumaloinut tuota kuvaa. jotenkin vain niin tunnelmallinen, hevonen on joka suuntaan onnistunut ja värienkäyttö mahtavaa."

Sastu: "Estehirmuna rakastan kuvaa, vaikka oli monia muitakin kivoja. Ainut vaan, että ratsastajan nenä näyttää perunalta."

Mariel: "Ihana kuva, johon saatu tehtyä ihanan talvinen taivas Hevonenkin on hyvin toteutettu ja se on hyvin levollisen näköinen."

Fiia: "Hyvä tunnelma, taitava hieno toteutus, Bert näyttää varsin suloiselta."

Omat rakkaimmat piirokseni

Nautin todella tämän piirtämisestä. Hevoset ovat sopivan rennosti tehtyjä, ja missään kohtaa ei tarvinnut tuskailla. Syksyisen viileää luontoa oli myös hauska kuvata.
Hevosen ja ihmisen kokosuhde onnistui hyvin ja taustalle oli mukava piirtää viipale aittaa.

Taiga on aina hauska värittää. Tähänkin kuvaan onnistuin omasta mielestäni saamaan hyvän syksyisen sään. Lisäksi Wearin ilme onnistui jotenkin hyvin.
Keväinen maastokuva, jonka värimaailma kerrankin onnistui. Tätä vaan oli niin kiva raapustaa.


Pidetyimpiä tallilaisten piirroksia

Alla vain muutamia esimerkkejä ja tallilaisten kommentteja.

Pipsa: "Aivan älyttömän upea työ, ihmisellä ja hevosella ihanat ilmeet, värit hyvin toisiinsa sopivat."
Fiona: "Mielestäni tämä työ on ihan. Tunnelmaa tästä kuvasta löytyy."
Mariel: "Kyllä se tämä vie voiton näistä kuvista tai sitten se on joku muu nuista Magnetin ihanista kuvista."


Nana: "Söpö kuva!"

Sastu: "Kuva on mukavasta hetkestä, kun Cassu juo Celen nisistä."
Karoliina: "Todella huumoristinen, pidän muutenkin."
Nana: "Hih, söpöliini-Sentti."Ada: "Yksinkertaisen upea, ei tästä mitään muuta voi sanoa. "


Karoliina: "En oikein osaa kuvailla kuvaa, mutta todella ihana."

Hienona ensimmäisenä vuonna kirjoitettiin myös useampi sata hoitokertomusta. Tallilla todella sattui ja tapahtui. =)

Kiitos kaikille hoitajille ja yksityisten omistajille hauskasta ja vauhdikkaasta Seppeleen ensimmäisestä vuodesta!

~Anne