Seppeleen joulukalenteri 2022

<< Takaisin joulukalenteriin

<< Takaisin Seppleen etusivulle

Luukku 20 - Sisu

Hannes on päättänyt järjestää toimistossaan yhteisen lautapeli-illan. Tallilaisten saapuessa paikalle on pöydälle jo pinottu laaja kokoelma erilaisia seurapelejä, aina Hanneksen tuunaamasta KiviAliaksesta Liekkijärvi-Monopolyyn asti. Onneksi tarjolla on myös hieman rennompaa tekemistä sitä kaipaaville: tätä peliä varten pelaajille ojennetaan tulostettu A4-arkki, johon on kirjoitettu Seppeleen oma joulutarina - mutta hetkinen, mites tämä peli toimiikaan?


Tehtäväsi on keksiä seuraaviin kuvauksiin sopivia sanoja (esim. eläin - koira). Keksittyäsi sanan jokaiseen kohtaan, täydennä alempana olevan tekstin tyhjät kohdat niillä ja nauti omasta Seppeleen joulutarinastasi! Sanojen taivutus lauseiden muotoon sopivaksi on sallittu.



Tehtävä on hauskempi, kun et lue tekstipohjaa etukäteen!

1) adjektiivi
2) adjektiivi
3) mikä tahansa nimi
4) jonkin biisin nimi
5) esine/asia
6) adjektiivi
7) ruoka
8) juoma
9) verbi
10) esine
11) mikä tahansa Seppeleen hevonen
12) kaupungin nimi
13) mennyt vuosiluku
14) mikä tahansa Seppeleen hevonen
15) verbi
16) tuoksu/haju
17) jokin jouluherkku
18) verbi
19) adjektiivi
20) taruolento
21) jokin tunne
22) verbi
23) asia/esine
24) asia/esine
25) väri
26) adjektiivi
27) joku Seppeleen ihmishahmo
28) numero
29) asia/esine



Hanneksen joulutarina

Niin saapui jouluaatto. Ilta on ____ (1) ja taivaalla tuikkivat tuhannet tähdet. Kylmä tuuli puhaltaa puuterilunta ympäriinsä ja ____ (2) tarhat ammottavat tyhjinä. Yhtäkkiä aivan tallin nurkalla livahtaa vikkeläjalkainen ____ (3) -niminen Tonttu. Jos kuuntelee oikein tarkkaan, saattaa kuulla hänen hyräilevän ____ (4) melodiaa itsekseen; tämä Joulupukin kätyri nimittäin pelkää ____ (5), ja itsekseen lauleskelu rauhoittaa ____ (6) tonttua.

Tallissa tunnelma on jännittynyt. Unelias Susu napostelee ____ (7) ruokakupistaan, ja ahne Paahtis ryystää ____ (8) juoma-automaatistaan kuin viimeistä päivää. Levoton Agi ____ (9) karsinassaan, sitä tämä ilmassa leijuva odotus vain ärsyttää. Jostain syystä tallin käytävälle jätetty ____ (10) saa myös Windin ja Lailan hermostumaan; eihän mistään tällaisesta ollut mainintaakaan tuntihevosten perehdytysoppaassa!

Tonttu raottaa tallin ovea. Ensin hän suuntaa ____ (11) karsinalle ja kysyy tältä, onko tämä koskaan käynyt ____ (12). Tonttu on nimittäin aikeissa rekrytoida Seppeleen hevosia Joulupukin reen eteen, sillä pukin porot ovat olleet lakossa vuodesta ____ (13) lähtien työehtosopimusneuvotteluiden vuoksi. “Vaativia ovat työntekijät nykyään”, Tonttu mutisee pelkän välinpitämättömän tuijotuksen saadessaan, ja jatkaa matkaansa kohti ____ (14) karsinaa.

Käytyään koko tallin asukit läpi, Tonttu kyllästyy tyhjiin vastauksiin ja päättää ____ (15) hetken. Ilmassa leijaileva ____ (16) tuoksu kulkeutuu nenään ja saa nälän kurnimaan vatsassa. Olisiko toimistoon ehkä jäänyt muutama ylimääräinen ____ (17)?



Raottaessaan toimiston ovea Tonttu kokee järkytyksen; hiukopalan sijaan huoneesta löytyy maanisesti ____ (18) Hannes Mesi, joka on tänä jouluna pukeutunut ____ (19) ____ (20) Joulupukin asun sijaan. Hannes havaitsee ovenraosta kurkkivan yllätysvieraan, ja ensimmäisenä kasvoilla välähtää ____ (21). Hetken ajan vaikuttaa siltä, että sekä Hannes että Tonttu aikovat paeta paikalta vähin äänin, mutta sen sijaan molemmat päättävät ____ (22) ____ (23), ja vaihtaa kuulumisia keskenään. Keskustelun edetessä kaksikko tajuaa heillä olevan paljon yhteistä; molemmat nimittäin rakastavat ____ (24). “Olkoon tämä meidän alkaneen ystävyytemme symboli”, Hannes julistaa ja ojentaa Tontulle ____ (25) kiven.

Hanneksen ____ (26) joulu on saanut odottamattoman, mutta onnellisen käänteen. “Tässä on sitä todellista joulun henkeä”, hän toteaa hymyillen itsekseen ja ihailee tummaa tähtitaivasta toimistonsa ikkunasta. Hannes ei kuitenkaan huomaa tallinpihan poikki hiipivää ____ (27), joka kantaa käsissään ____ (28) ____ (29). Taitaa olla niitä valetonttuja liikkeellä tänäkin vuonna?



Bonus: Voimakivi-ristikko


Olet saanut KiviAlias-pariksesi Hanneksen. Tehtävänäsi on arvata, mikä voimakivilaji on kyseessä. Ratkaise ristikko.


luukku 3


1. Tätä kiveä kutsutaan myös enkelinhiuksiksi
2.Tätä kiveä voidaan käyttää mm. chakrojen avaamiseen
3. Tämän kiven uskotaan parantavan verenkiertoa
4. Merimiehet käyttivät muinoin tätä kiveä suojelun amulettinaan
5. Tämä kivi on saanut nimensä latinankielisestä sanasta, joka tarkoittaa lihaa
6. Tämä kivi tunnetaan myös nimellä Australian jaspis
7. Jousimiehen voimakivi
8. Tämä kivi tunnetaan myös maalaisjärjen kivenä
9. Tämä kivi tunnetaan totuuden kivenä




Ohje: Lähetä vastaukset Sisulle tallipostissa tai Discordissa 26.12.22 mennessä. Sisällytä vastaukseen täydennetty joulutarina ja ratkaistu ristikko. Tarinatehtävästä saa 6 pistettä ja oikeinratkaistusta bonusristikosta 4 pistettä.