Palaa edelliselle sivulle

Osallistujat:

Reega - Myntti: Pe-iltatunti
Jokeri - Floora: Pe-iltatunti
Emi - Palmi: Pe-iltatunti
Ros- Blondi: Pe-iltatunti
Johku - Sera
Sara - Aksu Pe-iltatunti, La illanvietto

Ohjelma:

Perjantai:
Klo 18-19.30 tunti maneesissa
Klo 20.00--> Iltapala ja -puuhat

Lauantai:
Klo 9.30 lähtö raunioille ja tunti siellä
Klo 11.30 takaisin tallille
Klo 17.00 tunti kentällä
Klo 19.00--> Illanviettoa

Sunnuntai:
Klo: 12.00 tutustuminen rataan
Klo: 13.00 Kouluratsastus-temppuratakilpailut
Klo: 15.00 Välipala ja kotiin lähtö

Kuvia


Perjantai-ilta, tunti maneesissa

Anne:

Pääsimme aloittamaan koulukurssin vasta kuuden aikaan perjantaina omien kiireideni takia. Kurssin kuusi ratsukkoa olivat selvinneet maneesin kelmeän valon alle kaartoon.

- Aloitetaan säätämällä jalustimet koulumittaan. Tietenkin riippuu myös satulan mallista, millaiselle pituudelle jalustimet saa. Johkulle neljä pykälää pitemmät jalustimet, Reegalle pari reikää lisää.

- Alkukäynnin aikana haetaan hyvä perusistunta. Selkä suoraksi jalka rentona alas ja varpaita käännetään menosuuntaan. Jos jalustimet ovat liian lyhyet, varpaat yleensä harottava vähän ulos.

- Ros, reippaampi käynti Blondille. Johku, Seraa ei kannata tunnin alussa väkisellä viedä aivan maneesin päätyyn, koska se yleensä säpsähtelee nurkissa.

- - Kerätään ohjat rauhallisesti ja otetaan kevyttä ravia. Tehkää ympyröitä, temponvaihdoksia ja asetuksia.

- Reega, puolipidätteitä Myntillä, että se on kuulolla. Keskity pitämään raippa reiden päällä rauhassa, vaikka kevennätkin. Myntti ei kovinkaan tykkää raipasta.

Hevoset ja ratsastajat alkoivat lämmetä ja käsinkin porukan harjoitusraviin.

- Tullaan Emi ja Palmikko kärkenä kokorataleikkaa. Lävistäjällä lisätään askeleen pituutta. Pieni myötäys ohjalla, pohkeita lisää ja istunnalla ajetaan askelta hieman pidemmäksi.

- Enemmän pohkeita, Emi! Palmikko ravaa nyt tuota samaa lönkötystä mitä uralla. Raippaa pohkeen taakse!

Palmikko kohotti hieman päätään ja lisäsi vauhtia, mutta ei sitä lisäykseksi vielä voinut sanoa.

- Jokeri, varo, ettet Floora paina kädelle lisäyksessä. Myötää samalla. Tämä on Flooralle haastavampaa kuin muille, koska se joutuu käyttämään enemmän selkäänsä, joten anna päälle tilaa mennä alas. Hyvä!

- Siirrytään käyntiin ja alettaan koota hevosia. Tehkää kymmenen metrin voltteja, pysäytyksiä ja käynnissä myös tempon vaihteluita.

- Sisäkäsi myötää ja ulko-ohja pitää hevosen uralla sisäpohkeen kanssa. Pysäytyksissä voitte hieman liikuttaa sisäkättä, että ne maistelevat kuolainta paremmin.

Jokainen ratsukko yritti saada hevosta lyhyemmäksi vähän omalla tyylillään.

- Johku, sahaukset pois! Sisäkädellä ei ikinään vedetä, vaan myödätään ja palautetaan lähtöasentoon. Sera on tosi herkkä, joten sen kanssa saa tehdä töitä, että saat sitä rentoutumaan ja muotoon.

- Rosilla ja Blondilla hyvä meninki! Huomiselle tunnille saat kyllä ottaa kannukset mukaan.

- Sara ja Aksu tulkaapas tänne keskemmälle. Katsotaan vähän, Sara, sun jalan paikkaa.

Kävelin ponin ja sen ratsastajan luo. Neuvoin asettamaan polvet ja varpaat eteen ja kyynärpään lähemmäs kylkeä. Saran istunta näytti jo paremmalta.

- Muillekin, keskittykää kyynärpäihin, että ne pysyvät kylkien lähellä. Varsinkin isommilla hevosilla käsi valu herkästi eteen, koska muuten tuntuu, että se pää on siellä jossain kaukana. Ette kuitenkaan pysty myötäämään kädet suorina ja kovina ja ensimmäinen askel siihen onkin pitää ne kyynärpäät kyljissä ja kyynärvarsi liikuteltavissa nivelestä eteenpäin.

- Nyt Myntti ja Palmikkokin ovat suhteellisen hyvässä kuosissa. Myntti on vielä nuori, joten sitä ei suureen kokoamisasteeseen saakaan. Tärkeintä, että se kulkee pää alhaalla ja selkä pyöreänä.

- Otetaan laukkayöskentelyä. Keskittykää ratsastamaan laukassa kulmat oikein. Kulma on ¼ voltti. Laukassa tuntihevoset usein oikovat kulmissa, joten saatte kunnolla tehdä töitä, että ne sinne kulmiin menee. Kulman ei tarvitse olla aivan maneesin päädyssä, vaan voitte kääntää jo aiemmin, jos hevonen tuntuu liikaa säikkyvän kulmaa.

- Hienoa, Emi ja Palmi. Hyvä ulko-ohjan tuki!

Sera ja Aksu kiihtyivät harjoituksesta, joten käskin ratsastajia tekemään myös pääty-ympyröitä. Laukan jälkeen otimme vielä loppuravit ja käskin porukan maastoon loppukävelylle.

- Menkää Blondi kärkenä joku pieni lenkki. Tässä vielä teille heijastinliivit! huikkasin ja autoin ne ratsastajille päälle.

Jokeri:

Emi:

Laitoin Palmikkoa valmiiksi sen karsinassa. Olin tutustunut tammaan aikaisemmin päivällä, mutta muuten en ole ollut sen kanssa tekemisissä. Rapsuttelin muoria tyytyväisenä ja laitoin satulaa selkään.

Joku sanoi, että tammalle laitetaan pintelit, joten laitoin ne huolella. Palmi katseli muualle ja hörähti ovella olevalle, Katahan se siinä seisoikin.
" Moi. " tuo sanoi reippaasti ja hymyili.
" Heips, tarviiko tälle apu ohjia tai mitään erikoisuuksia? " kysyin tytöltä.
" Ei, mut miks sie laitat sille pinteleitä? Ei sille tarvii. " Kata kysyi ihmeissään ja tuli karsinaan.
" Eikö, joku sano mulle et tarvii. "
" Aijaa, no, ei sille kuitenkaa tarvihe mitään. "
" Okei, pitää ottaa pois. " Myönsin ja käärin pintelin käteeni nopeasti, onneksi olin laittanut vain yhden.

Laitoin Palmille ohjat kaulalle ja kuolaimet suuhun. Neiti ei edes hapuillut vastaan, koska olin niin nopea. Olin kuullut, että tälle tammalle saisi olla hieman nopeampi laittamaan suitsia.

Me kurssilaiset talutimme hevoset maneesiin odottamaan Annea, joka oli sanonut saapuvansa hieman myöhässä.

" Okei, noustaan selkään, mitataan jalkkarit ja kiristetään vyöt. " Nainen neuvoi tultuaan ja auttoi muutamia selkään pääsyssä. Itse olin jo ketterä nousemaan satulaan, sillä olihan minulla melkein 180cm korkea hoitsu.

Kiersimme kenttää mukavassa vauhdissa käynnäten. Olin saanut Palmikon reipastumaan, kun Anne oli tuonut raipan.

" Ottakaa ohjat ja jatkakaa kevyessä ravissa ympyröin ja temponvaihteluin. " Nainen kuuluttu mikrofoniin.

Lämmittelimme aika vapaasti ratsumme ja saimme vaihtaa piakoin suuntaa kokorataleikkaalla.
" Emi, reippaampaa Palmilla, se ravaa samaa vauhtia kun urallakin! Vauhtia! " Tuo kajautti ja sai melkein äänensävylläänkin jo Palmin reippaammaksi. Annoin raippaa pohkeen taakse, ja huomasin pienen muutoksen.

Ravasimme jonkun aikaa uralla, voltteja ja temponvaihteluita jatkaen. Kehuin Palmia reippaammasta askeleesta.
" Hiljentäkää käyntiin ja ruvetkaa kokoamaan ratsuja. " Anne sanoi.

Otin Palmin voltille ja kokolin sitä siinä. Pian Palmin askel pehmeni ja kaula kaartui. Hymyilin tulokselle.

Anne käveli Saran ja Aksun luokse, jotka pysähtyivät naisen käskystä keskelle kenttää. Anne siirteli tytön pohkeita ja laittoi käteen kulman.

" Muutkin kattokaa, et teillä on kulma siel kyynärpäissä ja käsivarret lähellä vartaloa. " Anne neuvoi ja meni omalle paikalleen.

Käyntäilimme hetken aikaa maneesin uralla ja volteilla, kun saimme työskennellä laukassa. Meidän piti laittaa hevonen nätisti kulmaan. Palmi nosti yllätyksekseni reippaan laukan, mutta oikoi muutaman ensimmäisen kulman. Sain sen pian menemään kulmat oikein ja vähän hiljentämään niissä.

Pääsimme menemään kierroksia varmaankin neljä, mikä oli ihan hyvä suoritus meiltä.

" Menkää loppukäynnit lähimaastossa Ros ja Blondi eellä. " Anne sanoi ja meni avaamaan meille ovet ulkoilmaan.

Sara ratsasti meidän takana ja tuli pian viereeni juttelemaan.
" Moi, miten meni? " Tyttö kysyi ja antoi Aksulle ohjaa.
" Ihan hyvin, tää vaan tuppaa olee laiska. " Naurahdin ja jatkoin:
" Entäs itelläs? Miten on lähteny toi hoitotaipale käyntiin? "
" Ihan hyvin. Yritän olla aktiivinen, vaikka koulu vieki paljon aikaa. Hoidatkos sie ketään? "
" Niin. Hoidan Flienissä Indiä. Se on tosi ihana, mut aika iso. " Selitin nopeasti.
" Kiva, mun pitää joskus sit tulla kattoo sitä. " Sara sanoi ja hiljensi Aksulla takaisin taaksemme.

Tulimme metsäpolun alkuun, mistä tiesin että olimme lähellä tallia. Juttelin Palmikolle ja kehuin sitä paljon tunnista.

Saavuimme tallipihaan. Asettauduimme sekaiseen järjestykseen ja hypimme vuoro vuorolta alas ratsukoitten selistä. Talutin Palmin toisena talliin. Suljin karsinan oven nopeasti.

Vein muorin varusteet varustehuoneeseen paikalleen. Pesin kuolaimet huolella. Kävelin nopeasti takaisin ratsuni luokse.
" Kiitos ja huomena nähään! "

Sara:

Noniin, nyt olis sopivat jalustimet.., mietin itsekseni ja pyysin Aksua siirtymään uralle. Ensimmäinen koulukurssin tunti oli alkanut. Anne seisoskeli maneesin keskellä kun kaikki kurssilaiset etsivät alkukäyntien aikana opettajan pyytämää hyvää perunistuntaa. Olin oppinut kouluratsastuksesta hirmuisesti, mutta enemmän oli vielä päähän painamista. Tarkistin että selkäni oli suora kun Aksu pureskeli kuolaintaan allani.

- Sitten ohjat rauhallisesti kouriin, nyt työskentelyn aika! Kevyessä ravissa voltteja, temponvaihteluita, ja asetuksia..
Opettajamme Anne käski kaivaen sormikkaitaan esiin. Aksu katseli korvat hörössä, odottaen porkkananpaloja.
Palleroiseni siirtyi helposti raviin, ja sain puolipidätteen läpi heti ensimmäisellä voltilla.
- Hieno asetus, ja taivutus Sara. Jatka samaan malliin näin aluksi, muista tehdä paljon temponvaihteluita että se kuuntelee, Anne sanoi.

Sain Aksun ihmeellisen helposti lyhentämään raviaan. Se sipsutti kuin Kyra Kyrklundin Max. Tai ainakin se siltä tuntui.. Pysäytin Aksun muutamaksi sekunniksi, kun Reega tuli Myntin kanssa voltilta. Aksu odotteli herrasmiehenä että ratsukko pääsisi takaisin uralle. Taputin ponipojan kaulaa ja jatkoimme ravia vaihdellen tempoa pidempiin raviaskeleisiin.
Annen käskystä kaikki siirtyivät harjoitusraviin ja Emi edellä, Palmikon kanssa, kokorataleikkaata alettiin väsäämään. Kun kaikki olivat valmista sakkia, siirryttiin käyntiin ja hevosten kokoamista alettiin harjoittelemaan. Kun Anne selitti asiaa tarkasti, sain jo paremman käsityksen miten poni sitten saatiin kokoutumaan. Oma tyylini näytti sujuvan ihan kiitettävästi!

- Sara ja Aksu tulkaapas tänne keskemmälle. Katsotaan vähän, Sara, sun jalan paikkaa.
Lähdin kulkemaan Aksun kanssa keskelle maneesia. Anne lampsi luoksemme ja korjasi jalan paikkaa. Istuntani näytti kuulemma jo paljon paremmalta.
Yritin jatkaa pitämällä jalan paikkaa siellä minne oli näytettykin.

Seuraavaksi tehtiin laukkatyöskentelyä. Yritin saada Akselin kulmiin mahdollisimman syvälle, tuntsarithan osasivat olla aikamoisia oikoilijoita. Ruuna tottelikin aika hyvin. Laukassa sitä sai kyllä pidättää, olihan tämä koulutunti eikä mikään kiihdytysmestaruus. Sain sen lopulta haltuun kun laukat olivat pulkassa. Pienen ravityöskentelyn jälkeen homma oli kaikilla melkeinpä hallussa. Taputin Aksua paljon ja sivelin sen silkkistä kaulaa kun siirryimme kävelemään pitkin ohjin uralle.
Lopulta kiitimme tunnista ja saimme heijastinliivit päällemme. Kaikki kuusi Kyraa lähti Maxiensa kanssa sipsuttamaan kohti lenkkipolkuja..!

Ros:

Kipusin möhköfantin mittoihin paisuneen tammani selkään vaivoin. Satulassa tuntui kuin koivet lähtisivät nivusista, mutta purin hammasta yhteen ja säädin jalustimet. Blondi möllötti paikallaan korva erisuuntiin lerpallaan.. Great.. Ratsuni näytti siis motivaationsa tuntia kohtaan jo tässä vaiheessa.

Maiskautin ja ohjasin Blondin uralle. Tamma lampsi kuin sirkuksen talutusaasi ja sain painaa pohkeeni kipeiksi jo alkutunnista. Raipan näpäytykset olivat kuin hyttysen silittelyjä mamman hyllyvässä arsenaalissa.

Anne kehotti meitä reippaampaan käyntiin ja mulkaisin naista "arvaa vaan yritänkö?"-ilmeellä ja nainen loi pirullisen virnistyksen takaisin. Huokaisin syvään ja kumautin jälleen raipalla tamman persposkea.

Raviin siirryttäessä sain läväyttää uudelleen neidon kannikkaa ja tällä kertaa Blondi luimisti ja lähti lönköttämään omaa rauhallisen pitkäaskelista raviaan.

- Hieno tyttö.., kuiskasin hiljaa tammalle, joka käänsi korvansa taaksepäin kuunnellakseen.

Kokorataleikka oli vuorossa ensimmäisenä. Blondi lönkytti jo ihan hevosmaista askellusta ja kun vielä tuli käsky lisätä ravia ajattelin meidän olevan polvia myöten nesteessä. Tamma kuitenkin totteli pohjetta hyvin ja lisäsi kuin oikea kouluratsu, saaden tantereen tömisemään kavioiden alla.

Mamma meni hienosti muotoon ja Annekin kehaisi neidin ryhtiä, tosin antoi myös kannuskehotuksen. Pitäisi kaiketi kaivaa ne jostain auton kontista..

Lopputunti meni loistavasti, vaikka Blondi alkoi aivan lopussa jo aavistuksen nojata kuolaimeen ja tiesin sen silloin olevan väsynyt. Raukka harvemmin tällaista rääkkiä saikaan.. Onneksi kuitenkin tunti oli ohi ennenkuin huomasimmekaan ja pääsimme ulos.

Blondi suorastaan kiskaisi itselleen ohjaa päästessään ulos. Taputin sen hikistä kaulaa ja annoin sen roikottaa päätään samalla kun puin itselleni heijastinliivin. Blondia ei onneks voinut häärimiseni vähempää kiinnostaa, joten johtoasemamme ei häiriintynyt ja pääsimme johtamaan ratsukot pihatien suuntaan..

Reega:

Perjantai-ilta, kolea lokakuinen sää, hämärä maneesi ja intoa puhkuva puoliveritamma – näin alkaisi minun ensimmäinen ratsastuskurssini. Olihan minulla kokemusta hieman räväkämmistä polleista, kuten myös ratsuni emästä, mutta siitä huolimatta toivoin jotain enemmän kuin selässä pysymistä. Kietaisin vaaleat hiukseni ponnarille ja heitin kypärän päähäni. Anne talsi maneesiin jotenkin kiireisen näköisenä joten nousin ratsuni selkään ja ohjasin sen kaartoon.

Ensimmäinen ohjeemme oli säätää jalustimet oikean mittaisiksi, olin niitä jo hieman omatoimisesti pidentänytkin, mutta päätin pidentää vielä muutaman reiän lisää, kuten Anne neuvoi. Yleensä kun ratsastan, menen maastoon tai esteitä, joten tuntui hieman hassulta kun jalustimet roikkuivat niin pitkinä. Tosin olin tyytyväinen että sain raahattua itseni koulukurssille, koska muuten pääsisi taidot hieman ruostumaan, jos niitä nyt on koskaan ollutkaan.

Annoin Myntille kevyesti pohkeita ja tamma lähti reippaaseen käyntiin uralla. Pidätin hieman ettemme olisi ajaneet kiinni edelle menevän Palmin takamukseen, vaikka tuskin se laiskan letkeää suokkitammaa olisi kamalasti haitannutkaan. Kuuntelin samalla korva tarkkana Annen huutelemia ohjeita, ja tein parhaani noudattaakseni niitä. Myntti ei kyllä tehnyt hommastani kovin helppoa, ja sain jatkuvasti keskittyä tamman pidättämiseen.

Raviin siirryttäessä alkoi olla vähän helpompaa, Anne kuitenkin muistutti minua vielä siitä puolipidätteestä. Vahvoja puoliani ei ole monen asian yhtä aikaa tekeminen, joten sain kunnolla keskittyä. Hetken kuluttua totuin kuitenkin Myntin askeleeseen ja hetken aikaa tuntui kuin olisimme tamman kanssa puhaltaneet samaa hiiltä.

Takaisin käyntiin siirtymisestä Myntti ei ollut kovinkaan innoissaan vaan olisi halunnut jatkaa reipasta raviaan. Pistin tamman kuitenkin hidastamaan eikä se voltteja tehdessä ollut mitään kamalan vaikeaa. Anne neuvoi meitä hyvin yksityiskohtaisesti ja minusta tuntui että me jopa opimme jotain. Myntistä en tiedä, mutta yleensä ainakin oma kalloni on niin kova, että kaikki informaatio mikä aivoihini kohdistuu, tuntuu vain kimpoavan takaisin.

Vihdoin pääsimme laukkaan jota energinen nuori ratsuni oli jo varmasti odottanut. Myntillä oli todella miellyttävä pyörivä laukka johon oli helppo mukautua. Anne ohjasi meitä vetämään kulmat suoriksi… eiku tekemään kulmat kunnolla, joka oli sinänsä haaste koska Myntti tuntui jotenkin kauhean jäykältä. Muutaman kulman jälkeen sain sen kuitenkin käymään kulmassa niin että se näytti siltä mitä meidän olisi pitänyt tehdä.

Suorilla sivuilla Myntti hieman kiihdytti laukkaa, joten jälkimmäinen kulma oli aina helpompi ratsastaa. Lopuksi otimme loppuravit ja taputin tammaa reippaasti kaulalle. Se oli työskennellyt hyvin ja miellyttävästi. Anne patisti meidät tekemään vielä pienen kierroksen ulkona ja tyrkkäsi jokaiselle heijastinliivit päälle.


Lauantaiaamu, tunti raunioilla

Anne:

Lauantai-aamu valkeni kirkkaana. Lähdimme yhdeksän aikoihin raunioiden läheiselle ”niitylle” koulua vääntämään. Tarkoitus tällä oli, että saataisiin kenttää ja maneesia kiertäneisiin tuntiraakkeihin eloa. Illalla olisi kuitenkin toinen tunti kentällä. Ratsastin Topilla, ja olin ottanut Ilun mukaan Tiialla joukkomme jatkoksi. Ilu saisi huolehtia Topista, kun pitäisin tuntia.

Matkalla otimme muutamia rentoja ravipätkiä. Kun pääsimme perille oli aika aloittaa opetus. Harjoitutin ratsukoille avotaivutusta käynnissä ja ravissa. Laukkaosuudella vaihdeltiin laukkaa käyntiaskeleen kanssa.

Kommentit ratsukoista:

Emi ja Palmikko: Emi sai palmikkoon hyvin liikettä. Palmikko painoi hiemaa kädelle ja Emi saisi myödätä enemmän. Avotaivutuksessa Palmikolla hyvä taipuneisuus ja askelissa poljentaa. Laukasta käyntiin siirtyminen tapahtui usein töksähtäen, paremmat puolipidätteet ja ennakointi jatkossa.

Johku ja Sera: Sera on kuuma hevonen ratsastaa, ja sillä täytyy tehdä paljon puolipidätteitä, että sen saa alleen. Ulko-ohjan tuki on todella tärkeä avotaivutuksessa ja usein Johkulta pääsi ulko-ohja löysäksi. Laukanvaihdot olivat Seran luonteelle liikaa ja niinpä Joku ja Sera harjoittelivat peruslaukannostoja ja laukanhallintaa niityllä.

Jokeri ja Floora: Floora kulki jo paremmassa muodossa ja kantaa selkäänsä hyvin. Avotaivutus käynnissä onnistui hienosti. Ravissa kuitenkin Floora tekee liikettä lapa edellä. Jokerilta kuitenkin oli hyvää ulkoapujen käyttöä. Laukanvaihtoja harjoiteltiin pitemmän käyntijakson välillä, ja pari kertaa onnistuikin mukavasti.

Reega ja Myntti: Reegalla on hyvä istunta ja hänen oli helppo myödätä Myntin liikkeitä. Avotaivutus käynnissä oli hieman jäykkää, mutta ravissa Myntti liikkui jo paremmin. Reegalla myöskin enemmän puolipidätteitä laukasta käyntiin siirryttäessä. Asetuksen vaihto ohjalla pitää olla kevyt ja enemmän niin, että ulko-ohjan tuki vaihtuu kuin että sisäohjasta väännetään kaula mutkalle. Pari hyvää vaihtoa.

Ros ja Blondi: Blondissa oli tänään energiaa ja se polki hyvin alleen. Hyvä muoto ja avotaivutus sujui molemmissa askellajeissa hyvin. Laukkatyöskentelyssä Rosilla tippuu paino hieman eteen ja kokoamisaste pienenee. Laukasta käyntiin siirtymiset menivät oivasti, mutta uuden laukannostossa Blondi hieman jumitti.

Sara ja Aksu: Sara on oppinut ratsastamaan Aksulla hyvällä tuntumalla. Kuitenkin olisi hyvä muistaa myös pidätteet istunnalla ja reisillä. Käynti-avossa Aksu kulki hyvässä muodossa, ravissa kuitenkin Aksu karkasi kuolaimelta. Laukasta käyntiin siirtymisessä tuli turhia raviaskelia, mutta loppua kohden parani. Laukat olivat pääsääntöisesti oikeita.


Lauantai-iltapäivä, tunti kentällä

Anne:

Tunsin luissa ja ytimissä, että illalla lämpötila kiristyisi pakkasen puolelle. Vielä kuitenkin kenttä oli sula ja ratsastettavassa kunnossa. Maneesi oli varattu yksityisille ja jouduin pitämään tunnin kentällä.

Alkulämmittelyt olivat jo hyvässä käynnissä. Ratsastajat olivat hieman kankeita, olihan tämä jo kolmas tunti vuorokauden sisällä. Olinkin käskenyt Jaakon pitää tytöille alkuverryttelyn tallissa, mutta en tiennyt oliko jumppatuokio toteutunut vai ei.

- Sitten istutaan harjoitusraviin ja otetaan jalustimet pois jalasta, kaulalle ristiin! huusin kaulahuivini suojista.

- Eikä, Ros mutisi istuessaan norikerinsa selässä, mutta teki työtä käskettyä.

- Ratsastetaan jokaisella sivulla yksi 12 metrin voltti ja yksi käyntiin siirtyminen. Käyntiä nelisen askelta, sitten raviin, voltilla ei siirtymisiä.

Porukka alkoi ähertää tehtävää. Floora kulki Jokerin alla hyvin. Se kuunteli apuja ja pureskeli kuolainta. Sera viipelsi Johkulla pää ylhäällä.

- Johku, puolipidätteitä ja pohje kiinni! Seralla täytyy tehdä joka toinen sekunti puolipidäte, jos haluat sen kuulolle. Pohje kiinni, vatsalihasten jännitys ja pieni puristus nyrkeissä. Sen jälkeen myötäät sisäkädellä ja rentoutat istuntaa. Ja uudestaan! Koko ajan näitä, ohjastin.

- Aksulla parempi taivutus voltilla, ulkopohkeella pidät huolta, Sara, että takaosa ei elä omaa elämäänsä, sanoin welshin ratsastajalle.

- Aksu kulki rauhallisesti, mutta tuntui vähän olevan äkäinen tästä yllättävästä iltapäivän tunnista. Kai se olisi jo halunnut viikonlopun viettoon.

- Vaihdetaan suuntaa ja nostetaan laukka. Ratsastetaan tallinpuoleisella sivulla kolmikaarinen kiemuraura laukassa. Siinä siis tulee vastalaukka, johon teidän pitäisi pystyä myötäämään ja pitää hevonen tasapainossa.

- Hieno laukka, Emi! Anna jalan laskeutua pitkänä ja pohje rennosti kiinni kylkiin, vaikka jalustimia ei olekaan!

Reega tuli Myntillä villiä laukkaa kiemurauralle.

- Pidätteitä, mutta älä roiku ohjissa!

Myntti vaihtoi lennossa laukan keskimmäisellä kiemuralla.

- Ei se mitään, Reega! Ensi kerralla hiljempi vauhti ja selkeä suoristus kaarien välissä. Muista, että ulko-ohja vaihtuu kiemuran keskellä ja samalla tukeva ohja.

Seuraavalla kierroksella homma sujuikin jo paremmin. Ros ja Blondi tulivat kiemuralle hyvässä laukassa, mutta Rosilla oli vaikeuksia saada jykevää hevosta taipumaan osoittamallani jyrkällä uralla.

- Ota vähän loivempi ura, Ros ja keskity pitämään tempo hyvänä!

Jatkoimme harjoitusta vielä toisessakin suunnassa. Sitten oli jo loppuravien aika.


Lauantai-ilta, illanvietto

Sara:


Sunnuntaipäivä, temppuratakisat

Sunnuntaipäivänä ratsukoiden oli määrä suorittaa koulupainotteinen temppurata. Ennen kilpailua jaoin ohjeet ratsastajille ja he saivat tutustua rataan kävellen ja hevosen selästä. Lisävaikeutta kisaan toi se, että rata oli suoritettava ilman satulaa.

Rata:

Tulokset: (arvottu arvontakoneella)

1. Johku - Sera 78.065%
2. Sara - Aksu 76.134%
3. Reega - Myntti 67.425%
4. Jokeri - Floora 66.041%
5. Ros- Blondi 64.663%
6. Emi - Palmi 63.108%