19.8.2020 Satulaan kesän jälkeen

--> Takaisin jatkokurssin pääsivulle
--> Jatkokurssin Foorumitopikki

Lyyti - Punkku
Manny - Notski
Sartsu - Roi
Greeta - Abrianna

Helteinen elokuun päivä kuumeni vielä entisestään iltapäivän koittaessa. Jatkokurssi olisi alkamassa ja oli aika karkottaa kesän maastoilumoodi ratsastajisa.

Jatkokurssille oli ilmoittautunut jo osaavampia ratsastajia hakemaan varmuutta, mutta mukana oli myös Greeta suoraan alkeiskurssilta viime keväältä, joten tehtävissä lähdettäisiin hyvin perusasioista.

- Selkään nousu! Kaikki varmaan tietävät, että aina suositaan nousu jakkaraa. Jalka jalustimeen, niin että se ei potkaise hevosta. Vasemmalla kädellä harjasta kiinni jaoikealla satulan takakaaresta. Noustaan ryhdikkäästi ja varotaan, ettei hevosta osuta oikealla jalalla. Ja sitten tärkein vaihe! Lakseudutaan rauhallisesti satulaan. Tämän jälkeen pieni henkäisy ja jos hevonen on nätisti paikallaan, pieni taputus.

- Lähdetään pitkin ohjin hakemaan hyvää käyntiä. Istunnalla ei pusketa hevosta joka askeleella, vaan myödätään ja kevyt painallus pohkeilla. Herkempää hevosta voi kevyesti istunnalla työntää kerran liikkeelle.

- Alkukäyntien aikana haetaan rentoutta, mutta ryhdikkyyttä omaan istuntaan. Opetan paljon rentoudden lähtökohdasta. Mitään ei kannata pusertaa väkisin ja ratsastusta on turha suorittaa, koska hevonen huomaa sen heti. Alkukäynnissä hyvä ottaa asenne, että nyt ollaan vain vähän kävelemässä, katsellaan puita ja maisemia ja mukaudutaan hevosen liikkeeseen luontevasti.

- Kerätään ohjat ja tässä vaiheessa sama rentous säilyy. Kuten Manny huomaat, alat heti suorittamaan ja Notski hermostuu. Eli sama moodi, kevyt tuntuma, ei vielä pyydetä mitään.

- Lyytillä hyvä rentous, voit siirtää jalkaa hieman taaemmas lähtien heti lonkasta ja varvasta enemmän eteenpäin. Jos reisi jännittyy, hetkeksi voi irrottaa jalat kyljistä lonkista lähtien ja venyttää niitä ja sitten laskea kevyesti takaisin paikalleen.

- Sartsu, nojaa hieman taaemmas, varo, ettei ristiselkään tule kuitenkaan liiallista koukkua.

- Greeta, keskity pitkään jalkaan ja mukavaan olooon. Abrianna ei lähde sieltä mihinkään, vaan tekeen kyllä kaiken tarpeellisen itse.

- Siirrytään keskiympyrälle ja valmistellaan kevyeeseen raviin siirtyminen. Välimatkat pysyy ja nämä ovat niitä perusasioita, jotka on osattava ennen kuin voi mennä vaativammille tunneille. Eli koko ajan pidetään oma paikka, pää saa kääntyillä tunnin aikana vapaastikin, pikkuhiljaa etäisyyksien pitämisestä tulee luonnollista ja siihen ei tarvitse keskittyä.

- Reippaampi ravi Roilla! Punkkua voi asettaa hieman enemmän sisälle, se on venkula ja taipu huonosti,todella selkeät avut kerran. Notski taas taipuilee liikaakin helposti, joten kun ympyrän kaari on iso, pidä, Manny, huoli, että se myös pysyy reitillä. Abriannan kanssa keskity hyvään raviin ja kevennyksen hakemiseen, ohja voi olla pitkäkin ja harjasta saa ottaa kiinni.

- Hyvännäköistä ravia, siirtymisten jälkeen muistakaa tarkistaa kevennys oikeaksi.

- Siirrytään käyntiin uralle ja tehdään pysähdyksiä jokaisen sivun puoleen väliin. Hevonen on suora ja käynti kulkee. Ennen pysähdystä tiivistetään istuntaa ja pieni puoli pidäte.

- Manny, Notski on melko herkkä, joten tee pysähtymisen päätös muutama askel ennen pysähdystä. Se ikäänkuin lukee ajatusta ja alkaa hiippailemaan, jos mietit suoritusta liikkaa.

- Lyyti, Punkun kanssarauhoita pysähdys. Se te lähtee nyt steppailemaan ja anna sille aikaa. Pysähdyksessä pysytään niin kauan kuin sinä päätät.

- Vaihdetaan suuuntaa ja jatketaan uralla ravissa niin, että kevennetään pitkät sivut ja istutaan harjoitusravissa lyhyet sivut.

- Harjoitusravi on vaativaa ja vie aikaa, että sen oppii. Ei ole reilua hevosille pomppia selässä pitkiä aikoja, jos istunta ei vielä siihen pysty. Siksi aina parempi keventää kuin jumittaa liian pitkää harjoitusravissa.

- Greeta, voit keventää koko ajan, jos se tuntuu helpommalta.

- Hyvä! Tehdään tallisivulla loivaa kolmikaarista kiemurauraa käynnissä näiden tötteröiden välistä ja muuten kevyttä ravia. Jos tarvitsee ottaa käyntiä, niin voi tulla uran sisäpuolelle.

- Sartsu, Roita voi nyt taivuttaa enemmän ja varo punkemasta sitä. Ratsasta apuja ja odota hevosen reaktiota.

- Punkun kanssa, Lyyti, voit antaa vähän ohjaa, Punkku jännittyy helposti ja houkuttele sitä enemmän alas, jolloin runkoon tulee taivutusta.

- Manny, Notski nyt parempi. Ravissa pidä ylävartalo pystyssä, sillä on melko loikkiva askel ja vähän horjuva, joten keskity vaan omaan asentoon ravin aikana.

- Oikein hyvä! Otetaan sitten loppukäynnit ja ensi kerralla jatketaan perusistunnan kanssa ja otetaan laukkaa mukaan.