Ratsastuskoulun asiakkaista erityisesti talutus-, vammais- ja alkeiskurssilaiset tarvitsevat avustamisessa. Niin hevosen hoidossa kuin ratsastuksen aikanakin.
Ratsastajille on tallin puolesta näytetty mistä hevosten tavarat löytyvät. Ratsastaja noutaa hevosen varusteet karsinalle. Karsinalla tai harjaupuomilla hoitaja voi auttaa hevosen kiinni sitomisessa. Hevonen harjataan ennen tuntia ja hoitaja voi neuvoa tässä.
Hoitaja katsoo, että satula tulee oikealle kohdalle ja suitsien turpa- sekä poskiremmit sopivalle kireydelle.
Hoitaja auttaa alkeiskurssilaisia satulavyön kiristämisessä ja pitää huolen, että ratsastaja pääsee turvallisesti selkään. Ratsastajan jalustimet säädetään sopiviksi ja hoitaja katsoo vielä, että ne ovat saman pituiset.
Hevosen taluttaminen tapahtuu riimunnarun avulla. Riimunnaru kiinnitetään hevosen sisempään kuolainrekaaseen. Taluttaja pitää riimunnarun löysällä ja pyrkii olemaan vaikuttamatta hevoseen. Riimunnarun voi irroittaa ja vaihtaa toiseen kuolainrenkaaseen, kun suunta muuttuu. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista useimpien hevosten kohdalla, koska ne ovat tottuneet talutteluun.
Joskus taluttaja voi pitää kädessään raippaa, jos se häiritsee ratsastajan tehtävän suorittamista tai jos hevonen on erityisen laiska.
Kun tunti päättyy, ratsastaja taluttaa hevosen itse talliin ottamalla ohjat pois kaulalta. Taluttaja irrottaa riimunnarun ja kävelee ratsastajan ja hevosen vierellä talliin. Tallissa hevosen varusteet riisutaan. Hevonen harjataan ja/tai hikikohdat pestään sienellä. Kaviot ja jalat tarkistetaan. Hevonen loimitetaan tarpeen mukaan ja avustaja kertoo ratsastajalle, millainen loimi ja miten se laitetaan.