aanesta
x

Tilan esittely

Seppele Naapurusto

Seppeleen tila

x

Virtuaalitalli Seppele sijaitsee vanhalla Seppeleen tilalla. Tila on perustettu 1900-luvun alussa. Tilalla on kartanomainen päärakennus, navetta ja aittarakennus. Tiluksiin kuuluu myös metsää ja peltoa. Aiemmin tilalla on ollut maataloustoimintaa lehmineen ja maanviljelyksineen. Tilan rakennukset sijaitsevat pienellä, loivalla mäellä. Vehmaat kuusi- ja lehtipuumetsiköt ympäröivät tilaa.


Talli

x

Nykyinen talli on tehty vanhaan navettaan. Navetassa on alunperin ollut kolme karsinapaikkaa ja muu tila on ollut lehmiä varten. Navettaa on laajenettu, ja nykyään tallissa on 24 tilavaa karsinaa. Karsinat ovat kooltaan 3X3,5m. Lisäksi löytyy yksi muita isompi poniboksi, jossa asuu yleensä 2 shetlanninponia. Talliin on tehty viisi vuotta sitten lisäosa, jossa on modernit pesutilat hevosille ja lämpimät tilat varusteille, sekä avara toimisto ja wc.

Kaikissa karsinoissa on automaattiset vesikupit ja irrotettavat kaurakaukalot. Hevosten alukkeena käytetään pölyämätöntä turvetta.

x

Vanhan osan yläkerrassa on vintti, joka toimii heinävarastona. Uuden osan yläkertaan taas on rakennettu lämpimät oleskelutilat tallin asiakkaille. Tiloista löytyy lokerikot hoitajille ja hevosten omistajille. Lokerohuoneen vieressä on mukava oleskeluhuone sohvineen ja pehmeine mattoineen. Olkkarissa on myös jääkaappi, mikro ja vedenkeitin.


Ponitalli

x

Ponitalli valmistui joulukuussa 2017. Tallin ulkosivut ovat museoviraston suojelemasta paanurakennuksesta siirretty uuden kehikon päälle. Rakennus on matalampi, ja siellä saa asustaa vain max. 149-senttisiä poneja. Puurakenteiset, maalatut karsinat on mitoitettu poneille myös. Tallissa on oma, pieni satulahuone. Ponitalli on turvallinen ja karsinat helppo avata ja sulkea vaikka pienimmänkin ratsastajan.Aittarakennus

x

Tilan vanha, komea aittarakennus muunnettiin talliksi. Aitoista tehtiin kolme tilavaa karsinaa, jotka aukeavat suoraan aittarakennuksen 'terssille'. Karsinat ovat kooltaan 3,5x5m, katto on kuitenkin aika matalalla. Yksi karsinoiden väliseinistä on aukaistava, jolloin aittaan saadaan tilava varsomiskarsina. Aittatalli on eristetty ja vesijohdotettu. Aitassa on pieni vintti, jota saatetaan käyttää satunnaisesti yösijana.Siirtotallit

x

Siirtotallit tuotiin tallinpihaan syksyllä 2017. Talleissa on kaksiosaiset ovet ja ne on valaistu sekä ulkoa että sisältä. Talleihin saa myös lämmityksen, juomavesi niihin täytyy toistaiseksi kantaa. Siirtotallit ovat pääasiassa vierailevien hevosten käytössä.Pihatto

Pihatto rakennettiin vanhan varakatoksen tilalle. Se on hyvin lämpöeristetty talven kylmiä päiviä varten. Pihattoon mahtuu enintään neljä hevosta. Pihattoon majoitetaan lähinnä yksityisiä tai koulutettavia hevosia sekä varsoja.Kenttä, maneesi ja ratsastuskalusto

x

Seppeleen tallin kenttä on kooltaan 25x60m. Se on hyvin valaistu, salaojitettu ja aidattu. Kentän laidalla oleva ikkunallinen koppi suojaa ratsastuksen ohjaajaa sateisella ja kylmällä säällä. Koppia ei kylläkään enää juuri käytetä, kun maneesi valmistui, ja siihen onkin alkanut kertyä kaikenlaista roinaa.

Treeniaukio eli kakkoskenttä on metsän puiden ympäröimä, aidaton aukio. Treeniaukiolla on pieni valaistus, mutta pääasiassa aukio on tarkoitettu kesäkäyttöön. Kooltaan aukio on n. 55x45m.

Seppeleen maneesi valmistui syyskuussa 2007. Maneesi on kooltaan 28x65m ja siinä on pieni katsomo tallinpuoleisessa päädyssä. Kesällä 2012 maneesia kunnostettiin; mm. seinille lisättiin peilit.

Ratsastuskalustoon kuuluvat siirrettävät kouluaidat sekä -kirjaimet. estekalusto on monipuolinen ja toimiva, vaikka onkin jo hieman vanha ja kaipaa ehostusta. Lisäksi varastoista löytyy erilaisia kartioita ja sokeripaloja sekä siirrettävät kentänjakoaidat.


Tarhat

Tilalla on 6 suurta tarhaa. Lisäksi tilan etelänurkasta löytyy isompi pihattotarha, joka on tarkoitettu pihaton asukkaiden käyttöön. Kaikki tarhat on aidattu valkoiseksi maalatuin puuaidoin.


Maastot ja maastoesterata

x

Seppele sijaitsee Liekkijärven läheisyydessä ja tallia ympäröivät monipuoliset maastot. Pääasiassa ratsastusreitit koostuvat metsä- ja peltoteistä sekä pienistä poluista. Liekkijärven maastoesterata on Seppeleen käytössä. Peltojen keskeltä löytyy laukkasuora, joka on pehmeällä hiekalla päällystetty, noin 300 metriä pitkä, suora tie. Metsät tilan lähistöllä ovat kumpuilevia ja niistä löytyy paljon syviä lampia.

Seppele on vuosien varrella laajentanut maastoesterataansa ja nykyään se on jo melko kattava. Alueella on monipuolisia esteitä ja vesialtaita, joita voi käyttää niin opetuksessa kuin kilpakäytössäkin.

Sivu päivitetty 10.9.2017