aanesta
x

Hoitajakokoukset

Syksy 2013 Syksy 2014

Kaikki hoitajakokoukset pidetään satulahuoneessa.


8.9.2013

Osallistujat: Akku, Anthon, Daniel, Salma, Wear

Akku ja Huijari

Huijarin tuntisuunnitelma:

Ma Ti Ke To Pe
Vapaa Jatko Jatko Vapaa Talutus, koulu

Liikutus:
Huijari on energinen poika ja kaipaa reipasta liikutusta. Vapaapäiviin olisi hyvä sisältää kerran viikossa esteitä ja reipas maastoreissu. Juoksutusta, irtohypytystä ja ohjasajoa olisi suotavaa harrastaa myös. Anne tai Elli läpiratsastaa Huijarin kerran parissa viikossa. Talutustunneilla Akun olisi hyvä olla mukana perjantaisin auttamassa. Paljon liikuntaa ja jumppaa siis!

Muu hoito:
Huijari pidetään vielä oriina, mutta ruunataan talven aikana. Huijari tarhataan isomman lauman kanssa, Susi on toisena oriina. Mitään suurempia nujakoita ei hevosten välillä yleensä ole. Loimituksen kanssa ollaan maltillisia, katsotaan talvella, jos tulee klippauksen tarvetta. Martingaalit otetaan vakiokäyttöön tunneilla, samoin hivutussuojat joka jalkaan. Harja pidetään edelleen pitkänä.

Maksu:

Istuin satulahuoneessa Anthonin, Salman, Wearin ja Danielin kanssa odotellen Annea. Hetki sitten syöty brunssi tuntui mahassa, kun piirtelin hoitovihon marginaaleihin pieniä sydämiä, kunnes Anne astui sisään tervehtien.

" Huijarin vapaapäivät on maanantaisin ja torstaisin. Tiistaina ja keskiviikkona jatkotunti, perjantaina talutus ja koulu. Jos mahdollista, niin ois hyvä jos sä tulisit ainakin perjantain talutustunnille auttaan", Anne sanoi. Nyökkäsin ja hän jatkoi: "Vapaapäivinä liikutuksena vois olla esteitä, ja toisena reipas maasto. Myös juoksutus, irtohypytys ja ohjasajo ois kiva juttu. Minä tai Elli läpiratsastetaan se kerran pari viikossa". Nyökkäsin ja kirjoitin vihkoon mahdollisimman paljon siitä, mistä Anne oli puhunut.
" Huijari pidetään vielä orina, mutta se ruunataan talven aikana. Se tarhataan isomman lauman kans, toisena orina siel on Susi. Mitään suurempaa niiden välillä ei oo. Huijaria loimitetaan maltillisesti, katotaan jos klipataan se talvella, niin loimitukset kuntoon. Martingaalia aletaan käyttään tunneilla vakiosti, samoin hivutussuojia joka jalkaan. Harja pidetään yhä samanlaisena kun tähänkin asti." Anne selitti.
" Ja sillä on tosiaan hypätty 80cm, joten kun hyppäät, niin korkeus 30-60 näin alkuun ja sitten voi välillä hypätä kuudestaviidestä kasikymppiin. Onko kysyttävää?"
"Eipä oikeestaan", vastasin hymyillen. En jäänyt kuuntelemaan muiden juttuja, vaan lähdin katsomaan Huijaria.


Anthon&Wear ja Taiga

Taigan tuntisuunnitelma:

Ma Ti Ke To Pe
Jatko Alkeis Jatko Vapaa Alkeis, jatko

Liikutus:
Taigan tuntimäärä ratsastuskoulun puolelta on vähäinen ja tunnit kevyestä päästä. Joten vapaapäivinä ja myöskin ma-ke tamma kaipaa lisää liikuntaa. Taiga nauttii eniten maastoilusta ja sen selässä voikin rennosti hypellä maastoesteitä yms. Kuitenkin tiukemmat koulutreenit tuntiohjelmasta puuttuvat, joten niitä olisi hyvä tehdä säännöllisesti. Kavaleteilla ja jumppasarjoilla pidetään ponin takaosan lihakset auki ja vetreinä, niihin tulee helposti jumeja.

Muu hoito:
Taigan kauramäärää on vähennetty nyt reippaasti, kun liikuntamäärä on pieni ja kesäiset tarhailuajat vähenevät. Kunnollinen harjaus on tammalle joka päivä välttämätön.

Maksu:

Maksu:


Daniel ja Topi

Esimerkki viikon liikutuksista:

Ma Ti Ke To Pe La Su
Palauttava maasto Kevyt koulu (hyppelyä) Rankka koulu Maasto/kevyt koulu Kevyt koulu Koulu/hiominen kisaan Kisat

Liikutus: Topi tarvitsee jonkinmoista liikutusta joka päivä. Herra on kisakunnossa, joten etenkin tiukempien treenien jälkeisinä päivinä tarvitaan palauttavaa treeniä maastossa tai kentällä. Topin syksyn kisat koostuvat vain PKK-Cupin osakilpailuista ja mahdollisista pikkukisoista Danielin kanssa. Esteitä Topilla voi hyppiä kevyesti ja kisakauden jälkeen enemmänkin. Daniel saa vapaasti käyttää kankia treeneissä.

Muu hoito:
Pentti jatkaa käytejä kerran kuukaudessa. Topi klipataan säännöllisesti ja koleiden ilmojen saavuttua kevyt talliloimi on paikallaan, jotta lihakset eivät jumiudu. Ulkona sään mukainen loimitus. Harja pidetään ratsumittaisena, mutta hieman tavanomaista pidempänä ja kevyeksi nypittynä, jotta saadaan tehtyä harvat sykeröt kisoihin. Tarhataan mahdollisuuksien mukaan yksin ja vuorotellaan toisten oriiden kanssa. Koulutreeneissä fleecepintelit ja bootsit käyttöön. Kaikki varusteet pidetään aina siinä kunnossa, että voidaan lähteä kisoihin. Danielille nakitetaan Topin pesu shamppoolla mieluiten aina lauantaisin mutta aina kisoja edeltävänä päivänä. ;)

Maksu:

Ajatukset harhaili. Musta tuntui, kuin olisin ollut taas koulun penkillä, ja hei, sitä laitosta mä en kyllä kaivannut ollenkaan. Mun olisi kyllä pakko palata opiskelemaan, mutta toiminnallisuus olisi kyllä mun juttuni, ei tämmöinen aloillaan istuskelu ja luennoinnin kuuntelu. Tai tietysti siinä vähän mietittiin yhdessä hoitajankin kanssa, mutta enimmäkseen kai Anne puhui ja me hoitajat kuunneltiin. Tai ne muut kuunteli. Mäkin yritin kyllä, mutta väsytti ja masensi, kun ulkona näytti niin syksyiseltä.

Jepjep, siinä mä istuin, keikuin tuolillani ja katselin ikkunasta ulos. Päässä oli pipo, koska hyvä pipohan näytti aina kivalta ja pelasti huonoimmankin hiuspäivän. Koulussa maikat oli aina nipottaneet, jos piti päähinettä sisällä, mutta Anne ei jaksanut piitata siitä. Siitä se ei kuitenkaan tykännyt, että mun huomioni leijaili jossain ihan muissa maisemissa kuin satulahuoneessa. Pääjehu loi muhun välillä merkitseviä katseita, kyllä mä ne huomasin ja tajusin hetken aikaa näyttää siltä, että mua kiinnosti, mitä Akku tai Anthon voisi hoitoheppojensa kera tehdä. Koetin vaikuttaa yhtä tarkkaavaiselta kuin Salma, joka näytti kuuntelevan korvat höröllä ja oikeasti, sillä oli muistiinpanovälineetkin mukana. Olisikohan mullakin ollut? Tuskinpa olisi tarpeen, tuumasin. Mä en ollut vielä vanhuudenhöpertymässä ja muistaisin kyllä, mitä tässä sovittaisiin.

"Ja sitten Danin ja Topin asioihin, jos arvon herra hoitaja suvaitsee palauttaa ajatuksensa tähän hetkeen", Anne sanoi riuskasti mutta selvästi mukana oli ripaus huumoriakin, ei pelkkää tympiintymistä.
"Suvaitsen kyllä", sanoin tyynesti ja seivästin Annen korostetun asiallisella katseella.
"Hienoa", pääjehu hymähti ja sitten mentiin.

Eipä siinä mitään ihmeempiä ollut. Nyökkäilin hyväksyvästi, kun Anne kertoili Topin liikutuksesta, kisasuunnitelmista ja Pentti Perusmiehen käynneistä. Siisitä. Mä olin alkanut pitää Pentistä niinä muutamina kertoina, kun olin sen tallilla jo ehtinyt nähdä. Harvapuheinen mies tuntui todella tietävän, mitä teki, ja olin jo aika varma, että jos joskus hankkisin oman kisapelin, olisi Pentti osa sen tiimiä.

"Ja sitten sä saat, hoitaja kun olet, pestä Topin joka lauantai."
Urahdin pienesti, koska mullahan olisi totta vie parempaakin tekemistä lauantaisin kuin olla kylvettämässä hevosherraa. Mutta mikäs siinä, puhtaus oli puoli ruokaa ja totta hemmetissä kisakopukan piti olla kisakinkereissä edustava, eihän mistään mitään muuten tulisi. Hävetä siinä vaan saisi, kun olisi kisahoitajana mukana matkassa ja kuulisi yleisön paheksuvan huonosti kuurattua hevosta dressagetapahtumassa. Nyökkäsin sitten siihenkin. Kyllähän mä voisin lauantaistani lohkaista yhden siivun punaisen orin puunaamiseen.


Salma ja Bonnie

Valmennuskalenteri:

29.9. 27.10. 24.11. 20.12.
Perusratsastus Eri estetyypit/rata Kontorolli esteiden välillä Innarit + korkeus

Liikutus ja valmennukset: Säntilliset valmennukset aloitetaan syyskuun lopussa. Valmennuksissa pyritään saamaan ratsukon työskentelyyn lisää tasapainoa ja rauhallisuutta. Muuten liikutuksessa Salmalla on vapaat kädet; esteitä 1-2 kertaa viikossa, muutoin koulua tai maastoa. Enintään yksi vapaapäivä Bonnielle viikossa, mutta vapaapäivän voi korvata kevyellä maastakäsin -työskentelyllä. Kisailut aloitetaan syksyn mittaan, n. 1-2 kisaa/kk luokissa 80-110cm. Esim. PKK-Cupin osakilpailut hyvä paikka osallistua.

Muu hoito: Jalat kylmätään jokaisen treenin jälkeen. Kura-aikoina ponia saa pestä käytännössä rajattomasti, ettei keltaisia laikkuja pääse syntymään. Bonnie pidetään siis kisakunnossa. Ratsastettaessa etusoujat aina, esteille ja maastoon takasuojatkin. Esteillä martingaalit. Hieroja/kiropraktikko tarkastaa Bonnien syyskuun puolessa välissä, koska takaosassa on ollut hieman kireyttä.

Maksu:

Tuntui viralliselta istua satulahuoneessa kuulakärkikynä ja ruudullinen kierrevihko kädessäni Akun, Anthonin, Danielin ja Wearin kanssa. Tunnelma oli jäykempi kuin normaalina hoitopäivänä, vaikka pinnan alla kytikin innostunut odotus. Vilkuilimme toisiamme suupielet hymynkareeseen hiipien ja odottelimme, että Anne tulisi paikalle. Oli aurinkoinen sunnuntaiaamu, hevoset käyskentelivät vielä pihalla ja me olimme juuri tulleet yläkerrasta, missä olimme syöneet porukalla hedelmiä, herkkuvoileipiä ja Wearin leipomia muffinseja. Brunssi oli sovittu jo edellisellä viikolla ja maha tuntui ihanan täydeltä ahmittuani kaksi nektariinia, mandariinin, pari leipää ja kolme mustikka-suklaamuffinsia.

Anne leväytti pihanpuoleisen oven auki ja toi mukanaan tuulahduksen kirpeää syysilmaa. Hänen hiuksiensa ympärille muodostui hiuksista halokehä auringon paistaessa avonaisesta ovesta elinvoimaisena sisään.
"Huomenta!" hän tervehti posket omenanpunaisina, kuin syysilma olisi nipistellyt niitä kevyesti pikku kynsillään. "Katsotaan vuorollaan jokaisen hevosen erityistarpeita. Yleisiä kommentteja saa myös heittää ilmoille koska vain!"

Istuin kuuntelemassa sillä aikaa, kun muiden hoidokkeja ruodittiin. Minä ja Bonsku olimme vuorossa viimeisenä.
"Tästä lähtien mä alan pitää sulle kerran kuussa valmennusta", Anne täräytti ensimmäiseksi. Ilahduin!
"Ihan mahtavaa, kiva!"
"Tässä on sulle valmennuskalenteri. Muuten saat ratsastella sillä niinku tähänki asti, esteitä yhdestä kahteen kertaan viikossa ja muuten koulutuuppia tai maastoa. Vapaalla Bonskua ei tarvi pitää kuin yks päivä viikossa", Anne sanoi ja ojensi minulle tulostetun lipareen, johon hän oli listannut päivämääriä ja valmennusten aiheita. Perusratsastus... eri estetyypit... kontrolli... innarit... Sanat vilisivät silmissä ja kouraisivat mukavasti vatsanpohjassa kuin olisivat pieniä makeisia, jotka ropsahtelivat sinne.
"PKK-Cupin osakilpailuihin voisit kans osallistua. Pidetään Bonsku koko ajan kisakunnossa", Anne jatkoi. Muistin vasta nyt vihkoni, kieräytin sen auki ja kynän napsahdettua toimintakuntoon aloin raapustaa ohjeita ylös. Jalkojen kylmäys, suojat, niitä olisin halunnut tarkentaa muutenkin.
"Mä ostin Bonskulle vähän aikaa sitten uudet suojat", sanoin väliin Annen vetäessä henkeä. Nainen viittasi minut näyttämään.
Anne käänteli käsissään tummanruskeita suojia, joissa oli mustat tarrakiinnikkeet. Hän nyökkäsi hyväksyvästi.
"Näyttää näppäriltä. Esteillä voisit muuten käyttää myös martingaalia."
"Sitä mulla ei olekaan ollut käytössä, vaikka mä oon monesti miettinyt sitä", myönsin. Bonnie oli välillä melko haastava ratsastaa esteillä, martingaali saisi ehkä hiukan järkeä sen ponnahteluihin.
"Ja hieroja käy myöhemmin katsomassa Bonskun läpi kun se on ollut vähän jäykkä takaa. Mut muuten voit jatkaa melko lailla samaan malliin", Anne pajatti. "Onko kysyttävää? Mielipiteitä? Kerrottavaa?"
Olin vasta kirjoittamassa martingaalista ja lisäämässä sitä hankintalistalle, mutta Annen kysymys sai minut pysähtymään. Kohotin katseeni kumarasta asennosta vihkoni yltä ja naurahdin.
"Kaikki hyvin! Näillä ohjeilla me porskutetaan pitkään Bonnien kanssa!"


22.9.2013

Osallistujat: Ilona, Loviisa, Pipsa, Riona

Ilona ja Laila

Ma Ti Ke To Pe
Este, jatko Vapaa Jatko II, sennu Jatko I sen. Koulu, va koulu

Liikutus:
Lailan tuntiohjelma on melko monipuolinen. Tuntipäiviänä ei juuri lisäliikutusta tarvita, torstaita lukuunottamatta. Laila kaipaa selvästi maastoilua, mutta on sen verran säikky, että varsinkin pimeään aikaan on hyvä pitää kaveri mukana. Vapaapäivän liikutukseen voi sisällyttää monipuolisesti kaikkea. Isona hevosena Laila kaipaa riittävän pitkiä verryttelyjä, paljon isoa ravia ja kaarevia uria.

Muu hoito:
Kylmien ilmojen tullen Lailalla pidetään tallissa kevyt talliloimi. Tarhaan sadeloimi tai toppaloimi, jos sää vaatii. Suojat takajaloissa kaikilla tunneilla. Estetunneille ja maastoon etusuojat myös. Ma ja to Ilonan olisi hyvä olla tallissa jatkolaisia auttamassa, jos Laila hermoilee karsinassa. Lailan kaviot ovat hieman kuivat, syksyllä kurat pestään tarhauksen ja tuntien jälkeen hyvin pois (mieluiten pesarissa). Yötä vasten voidellaan kaviot aurigonkukkaöljyllä.

Maksu:


Loviisa ja Frank

Ma Ti Ke To Pe
Este, jatko Vapaa Jatko II, jatko I Jatko I, alkeis sen. Alkeis, jatko I, va koulu

Liikutus:
Frank käy paljon jatko- ja alkeistunneilla, tuntisuunnitelmassa on vain pari vaativampaa tuntia viikolle. Sen takia liikuttamisessa olisi hyvä keskittyä ratsastamaan Frankiä aina oikein päin ja tarpeeksi eteen, jotta se ottaa selän käyttöön kunnolla. Paljon eteen-alas ja reipasta maastoilua. Lisäksi kavalettiharjoituksia ja siirtymisiä.

Muu hoito:
Frankille kasvaa kohtalaisen paksu "nallekarva", joka saa talvella ollakin paksuna. Loimitukset ulos vasta kymmenen astetta kylmemmillä ilmoilla ja sateella. Tallissa tuntien jälkeen verkkoloimi ja talliloimi kuivatukseen. Iltatallin tekijä katsoo yöloimituksen tarpeen. Perusterve hevonen, jolle hyvä perushoito riittää.

Maksu:


Pipsa ja Rotta

Ma Ti Ke To Pe
Jatko II Vapaa Koulu, ed. sen Alkeis, koulu Koulu, este jun.

Liikutus:
Rotalla on ohjelmassa pääosin koulua, jossa sen täytyy kulkea oikeinpäin. Nämä tunnit ovat melko rankkoja Rotalle, koska sen lihaksisto on vielä kehittymässä ja se ei ole tottunut aiemmassa elämässään kulkemaan oikein. Siksipä vapaapäiviin (ti, la, su) on hyvä sisällyttää ainakin yksi maasto. Yksi päivä olisi hyvä antaa lepopäivä tarhassa ja yhtenä päivänä voi treenata reippaammin koulua tai esteitä. Pitkät lämmittelyt ja loppuverkat ainaja esim. keskiviikkoisin voi tuntien jälkeen kävelyttää maastakäsin lihakset rennoiksi.

Muu hoito:
Rotta saa edelleen kasan vitamiini- ja hivenainelisiä. Ihon kunto on jo melko hyvä, mutta hyvä harjaus päivittäin on tärkeä, pelkkä tuntilaisten tekemä harjaaminen ei riitä. Pinteleitä käytetään koulutunneilla, esteillä kaikissa jaloissa suojat. Loimitetaan talvella kevyesti tallissa sekä sadesäillä ja kovilla pakkasilla tarhassa oikeanlaisella loimella.

Maksu:


Riona ja Eela

Ma Ti Ke To Pe
Este Ed. jun Jatko II, koulu Koulu Vapaa

Liikutus:
Eelalla on melko monipuolinen tuntiohjelma, myös sen ratsastajat pyritään pitämään vakioina, koska Eela on melko helposti stressaantuvaa sorttia. Eelan vapaapäivä on perjantai, joten se ehdottomasti kaipaa viikonloppuna lisäliikutusta. Perjantaina voi esim. hypätä esteitä ja lauantaina maastoilla. Eelan kanssa on hyvä pyrkiä treeneissä etenkin suoruuteen ja hyvään selän käyttöön.

Muu hoito:
Tamma klipataan loimimallisesti tai vaihtoehtoisesti jätetään shakkikuvio lautasille. Loimitus tallissa aina tuntien jälkeen ja myös tarhaan on hyvä laittaa nyt talven alkuun kevyt toppaloimi/sadeloimi. Omien liikutusten jälkeen voi kävelyttäessä käyttää esim. enkkuvilttiä. Suojat jalkoihin kaikissa treeneissä. Rionan apua kaivataan ratsastajien kanssa etenkin keskiviikkoisin jatkotunnilla, Eela kun joksus on todella hankala.

Maksu:


3.11.2013

Osallistujat: Clara, Inkeri, Pihla, Simona

Clara ja Walma

Ma Ti Ke To Pe
Jatko Miniponit, jatko Vapaa Vapaa Talutus, alkeis

Liikutus:
Walmalla on vielä pari vapaapäivää viikossa, jotta sitä voidaan kouluttaa eteenpäin. Nyt poni osaa perusasiat ja seuraavaksi lähdetään opettamaan väistöjä, taivutuksia ja temponvaihteluita. Lisäksi esteharjoituksia on hyvä tehdä. Kavaletteja ja jumppasarjoja aluksi. Koulutuksessa auttaa tallin henkilökunta, mutta Clara voi esim. maastakäsin harjoitella helppoja väistötehtäviä yms. Maastoilu pidetään ehdottomasti jokaviikkoisessa ohjelmassa ja poni pyritään pitämään sutjakassa kunnossa.

Muu hoito:
Ponikarsinan asukit hoidetaan käytävällä tai uuden katoksen harjauspuomeilla, jotta karsinassa tapahtuvilta vaaratilanteilta vältytään. Shetut tarhaavat jatkossa muiden ponien kanssa, kun minitarha puretaan. Mitään eiryisempää Walman hoidossa ei tällä hetkellä ole, hyvä perushoito on riittävä.

Maksu:

Tömäytin laukkuni satulahuoneen lattialle ja istuin tohkeissani penkille. Simona istahti viereeni ja alkoi kertomaan innoissaan edellispäivän ratsastuksestaan Pampulalla. Vilkaisin nopeasti muita huoneessa istuvia - Inkeriä, joka pureskeli ajatuksiinsa vajonneena kynänpäätä, sekä Pihlaa, joka näppäili kännykkäänsä. Miksi me, miniponien hoitajat istuimme täällä kahta minuutia vailla yksitoista, johtui hoitajakokouksesta. Jep. Aluksi, kun mä luin kokouksista ilmoitustauluun nastalla kiinnitetystä lapusta, oli ensimmäinen ajatukseni "Joku kerho vai?". Mutta ei, Annen selitettyä asiaa tarkemmin, sain selville, että tarkoituksena olisi opastaa meitä hoitajia hevostemme - tai tässä tapauksessa poniemme - hoitamiseen. Odotin kokousta innolla, sillä muistin yhä kesän hoitajahaut, joissa Walman kohdalla luki, että poni kaipasi osaavaa hoitajaa, joka pystyi auttamaan sen koulutuksessa - vaan mulla ei ollut hajuakaan siitä, mitä ponin kanssa piti tehdä. Joten tässä sitä istuttiin.
- Pampula leikki säikähtävänsä jotain ja alko juoksee ihan miljoonaa kenttää ympäri ja sitten... Simonan iloinen ääni tunkeutui ajatuksiini. Käännyin kuuntelemaan kertomusta, josta puolet oli jäänyt taas kuulematta. Paitsi mulle kävi niin aina. Aina, oli tilanne mikä tahansa, kun joku selitti mulle jotain, vaikka matematiikan yhtälöitä, lähti ajatukset karkailemaan ja hetkessä saatoin olla toisella puolella maailmaa. Kunnes joku taas tipautti minut maan pinnalle - ja hyvä niin. Muuten saatoin karata ajatuksissani vaikka avaruuteen. Ja se vasta aiheuttikin minulle harmaita aivosoluja.

Samassa Anne astui sisään ja vilkaisi ympärilleen kuin tarkistaen, että kaikki olimme paikalla. Pihla lopetti kännykkänsä selaamisen ja Inkeri laski kynän kädestään.
- Ja sitten Pampu pukitti ja mä lensin, Simona jatkoi ja hymyili herttaisesti Annelle.
Tämä rykäisi ja kääntyi minun puoleeni. Voi apua, miksi minä ensimmäisenä? Kumarruin penkomaan laukkuani ja löysin sieltä matiikan vihon. Äiti oli jankuttanut, että läksyt piti tehdä ennen tallille menoa, mutta kun meinasin myöhästyä kokouksesta, ei auttanut kuin ottaa osa kirjoista mukaan. Nyt repäisin yhden sivun irti vihosta ja etsin itselleni vielä kynän.
- Clara, katotaan sua ja Walmaa koskevat jutut eka, Anne sanoi, kuten olin arvannutkin.
Nielaisin ja keskityin kuuntelemaan. Nyt ei ollut aika lähteä matkustamaan ajatuksen voimin avaruuteen vaan keskittyä olennaiseen.
- Eli, Walma menee maanantaina, tiistaina ja perjantaina tunneilla, keskiviikko ja torstai sillä on vapaita, jotta sitä voidaan kouluttaa eteenpäin. Se osaa jo perusjutut, joten nyt aletaan opettelemaan väistöjä, taivutuksia ja tempon vaihteluja, Anne kertoi.
Kuuntelin tarkasti ja kirjoitin tiedot muistiin paperilapulle. Nostin taas katseeni ja Anne jatkoi:
- Sä voit auttaa henkilökuntaa koulutuksessa vaikka maasta käsin harjoittelemalla esim. helppoja väistöjä ja niin päin pois. Esteharjoittelussa kavaletit ja jumppasarjat ovat varmasti hyödyksi, niitä kannattaa treenata. Joka viikko tulee käydä myös maastossa.
Nyökkäsin ja painoin mieleeni ohjeet.
- Minitarha puretaan, joten shettikset ulkoilee tästälähin muiden ponien kanssa. Ponit tulee harjata käytävällä tai uuden katoksen harjauspuomilla, ei enää karsinassa turvallisuussyistä. Nyökkäsin jälleen.
- Jäikö jotain kysyttävää? Anne kysyi hymyillen.
Mä pudistin päätäni.
- Enköhän mä kaiken ymmärtänyt, sanoin tyytyväisenä ja päätin teipata muistilappuni päiväkirjani väliin. Siellä se pysyisi varmassa tallessa.


Inkeri ja Siiri

Ma Ti Ke To Pe
Jatko, alkeis Miniponit, alkeis, jatko Jatko, juniori ed Vapaa Talutus

Liikutus:
Siiri tekee töitä käytännössä alkuviikon. Torstaista eteenpäin Siiri tarvitsee lisäliikutusta. Pitkät maastolenkit ovat suositeltavia, samoin este- ja kavalettiharjoituksia on hyvä tehdä. Siiri on myös ajo-opetettu ja kerran-pari kuussa olisi hyvä tehdä lenkki kärryillä tai vaikkapa treenata tarkkuusajoa. Siiri on todella jäykkä vasemmalta, joten ratsastuksessa on hyvä pitää huoli, että molemmat suunnat tulevat hyvin läpi ja vasen takanen astuu hyvin alle.

Muu hoito:
Shetlanninponien hoito on hyvä tehdä käytävällä tai kentän puoleisilla harjauspuomeilla. Myös ennen tunteja ponit laitetaan kuntoon muualla kuin karsinassa. Kolmen ponin karsinassa tulee helposti vaarallisia tilanteita, jos siellä on useita hoitamassa poneja samaan aikaan. Siirin harja letitetään aina tunneille ja puretaan yöksi pois. Muuten hyvä perushoito riittää.

Maksu:

Mä olin hiljaa. Kerrankin. Pureskelin ajatuksiin vajonneena lyijykynää ja nojailin mun sylissä olevaan vihkoon. Clara ja Simona höpöttivät iloisesti, niinkuin parhaat kaverukset yleensä tekevät. Pihla, jota mä tunsin vähemmän, räpläsi kännykkää, joten en sitten viitsinyt sitäkään häiritä. Päätin siis pohtia Siirin jälleen kasvanutta heinämahaa ja muita elämän suuria kysymyksiä.

Syy, miksi me kaikki neljä miniponihoitajaa oltiin raahauduttu satulahuoneeseen, oli hoitajakokous. Annen keksintö, jonka oli tarkoitus kai auttaa meitä kehittymään hoitajina, ja ehkä auttaa meitä tuntemaan hoidettaviemme kanssa toimimisen perusteet paremmin. En mä tiedä, kysykää Annelta, jos kiinnostaa.

Kun Anne viimein saapui, Simona ja Clarakin hiljenivät. Tuntui viralliselta.
"Moikka kaikki!" nainen hymyili. "Kaikki varmaan suunnilleen tietää, miksi me täällä ollaan, joten mennään suoraan asiaan. Clara, käydään sun ja Walman jutut läpi ekana."
Apua, nyt fiilis vaihtui tunnelmaan rehtorin kanslia. Se paikka oli tullut mulle varsin tutuksi menneinä vuosina, kunnes paransin tapani ihan vaan siksi, ettei tarvitsisi istua sen möhömahan kanssa samassa huoneessa joka toinen päivä. Nimittäin se jos mikä oli inhottavaa.

"Inksu, sä oisit sitten seuraava", Anne sanoi kuulostaen ihan hammaslääkäriltä. Montako eri persoonaa yhteen tallinpitäjään mahtui?
"Alkuviikosta sun ei tarvii tehä oikeestaan mitään Sirpan liikutuksen eteen", Anne kertoi, "mutta torstaista eteenpäin se tarvii lisäliikuntaa joka päivä."
"Jes, kiva et saa itekin sit ratsastaa sillä, muullonkin kun vapaapäivänä", hymyilin.
"Niin, jos sä meinaat ratsastaa, niin ois hyvä tehä sillä jotain oikeesti pitkiä maastolenkkejä. Sit se poni kans tarvii paljon este- ja kavalettitreenausta, mutta oon vähän saanut sellasen kuvan, et oot enemmän esteihmisiä, joten tää lienee vaan kiva juttu", Anne naurahti, ja mä nyökkäsin innosta piukeana.
"Sitten.." nainen sanoi ja tutki listojaan. "Ainiin, Siiri on tosi jäykkä vasemmalta, joten muista sit työskennellä kunnolla molemmat puolet."
"Kyl mä aina oon yrittänyt, mut kai mä sit yritän lisää", naurahdin Annen hymyillessä.
"Ja kyllähän sillä ponilla muutkin ratsastaa, ettei se yksin sun vika oo", tuo rauhoitteli.

Anne kertoi mulle vielä, että jos halusin vaihtelua, voisin mä käydä Siirin kanssa ajamassa aina silloin tällöin. Ajoluvat sun muut olivat kuulemma yliarvostettuja, ja ainahan mä voisin pyytää jonkun kokeneemman ajajan mukaan. Hihii, olin ihan innoissani kokouksessa puhutuista jutuista. Ainakin mulle tästä oli apua, ja Anne kertoi asioita, joita mä en todellakaan olisi itse tajunnut. Mikä ei varmaan liene yllätys - enhän mä ikinä mitään tajunnut.


Pihla ja Pella

Ma Ti Ke To Pe
Jatko, alkeis Vammais, Miniponit Vapaa Este, alkeis Vapaa

Liikutus:
Pella työskentelee vain kolme päivää viikossa. Vapaapäivinä, ainakin kahtena viikossa, voi käydä reippaamman maastolenkin. Pieniä maastoesteitä voi välillä hypätä, Pella on niissä varma. Yhtenä päivänä olisi hyvä treenata koulua ahkerammin.

Muu hoito:
Tiistaina kaivataan Pihlan apua. Vammaisratsastuksessa tarvitaan usein taluttajaa ja Miniponit-tunnin jälkeen Pella kaipaa jäähdyttelyä sekä pesua usein. Pellalla pidetään pikä talvikarva ja poni jatkaa aitassa asumista. Hyvä perushoito Pellalle riittää, terve, hyväjalkainen vanhus kun on.

Maksu:


Simona ja Pampula

Ma Ti Ke To Pe
Yleis, alkeis Miniponit, jatko II, (west) Jatko Vapaa Talutus, alkeis

Liikutus:
Pampula käy lähinnä helpoilla sileän tunneilla. Siksipä vapaapäiviin on hyvä sijoittaa esteitä, koulua, maastoilua ja juoksutusta vaihtelevasti. Varsinaista lepopäivää Pampula ei välttämättä tarvitse. Pampula on hyvin maastovarma ja pitkiä, monipuolisia maastoreissuja on hyvä tehdä.

Muu hoito:
Pampulan perushoito on hyvä tehdä käytävällä tai katoksen harjauspuomeilla. Ponikarsinassa tulee helposti kaoottista ja tuntilaisia varten poneja yritetään opettaa johdonmukaiseen käsittelyyn. Minitarha ei ole enää käytössä, joten shetut tarhaavat ponitarhassa muiden kanssa. Miniponit!-tunnin jälkeen on Simonan hyvä olla paikalla; Pampula saattaa tarvita pitemmän jäähdyttelytaltuksen ja ratsastaja ei aina välttämättä itse ehdi.

Maksu:


10.11.2013

Osallistujat: Emmy, Fiia, Jenny, Robert

Emmy ja Patron

Ma Ti Ke To Pe
Vapaa Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


Fiia ja Elmo

Ma Ti Ke To Pe
Vapaa Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


Jenny ja Gitta

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Vapaa Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


Robert ja Venna

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Vapaa Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


17.11.2013

Osallistujat: Eetu, Essi, Karoliina, Soffi, (Odelie)

-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


8.12.2013

Osallistujat: Ansku, Emsku, Kirsikka, Odelie

-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


15.12.2013

Osallistujat: Britta, Linnea, Nadja

-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu:


-

Ma Ti Ke To Pe
Ma Ti Ke Pe Pe

Liikutus:

Muu hoito:

Maksu: