Tilat ja ratsastuskoulun toiminta

Seppeleen tila

Virtuaalitalli Seppele sijaitsee vanhalla Seppeleen tilalla. Tila on perustettu 1900-luvun alussa. Tilalla on kartanomainen päärakennus, navetta ja aittarakennus. Tiluksiin kuuluu myös metsää ja peltoa. Aiemmin tilalla on ollut maataloustoimintaa lehmineen ja maanviljelyksineen.

Hevosten asuminen

x

Nykyinen talli on tehty vanhaan navettaan. Navetassa on alunperin ollut kolme karsinapaikkaa ja muu tila on ollut lehmiä varten. Navettaa on laajenettu, ja nykyään tallissa on 24 tilavaa karsinaa. Karsinat ovat kooltaan 3X3,5m. Lisäksi löytyy yksi muita isompi poniboksi, jossa asuu yleensä 2 shetlanninponia. Talliin on tehty viisi vuotta sitten lisäosa, jossa on modernit pesutilat hevosille ja lämpimät tilat varusteille, sekä avara toimisto ja wc.

Kaikissa karsinoissa on automaattiset vesikupit ja irrotettavat kaurakaukalot. Hevosten alukkeena käytetään pölyämätöntä turvetta.

Vanhan osan yläkerrassa on vintti, joka toimii heinävarastona. Uuden osan yläkertaan taas on rakennettu lämpimät oleskelutilat tallin asiakkaille. Tiloista löytyy lokerikot hoitajille ja hevosten omistajille. Lokerohuoneen vieressä on mukava oleskeluhuone sohvineen ja pehmeine mattoineen. Olkkarissa on myös jääkaappi, mikro ja vedenkeitin.

x

Tilan vanha, komea aittarakennus muunnettiin talliksi. Aitoista tehtiin kolme tilavaa karsinaa, jotka aukeavat suoraan aittarakennuksen 'terassille'. Karsinat ovat kooltaan 3,5x5m, katto on kuitenkin aika matalalla. Yksi karsinoiden väliseinistä on aukaistava, jolloin aittaan saadaan tilava varsomiskarsina. Aittatalli on eristetty ja vesijohdotettu. Aitassa on pieni vintti, jota saatetaan käyttää satunnaisesti yösijana.


x

Siirtotallit tuotiin tallinpihaan syksyllä 2017. Talleissa on kaksiosaiset ovet ja ne on valaistu sekä ulkoa että sisältä. Talleihin saa myös lämmityksen, juomavesi niihin täytyy toistaiseksi kantaa. Siirtotallit ovat pääasiassa vierailevien hevosten käytössä.


Pihatto rakennettiin vanhan varakatoksen tilalle. Se on hyvin lämpöeristetty talven kylmiä päiviä varten. Pihattoon mahtuu enintään neljä hevosta. Pihattoon majoitetaan lähinnä yksityisiä tai koulutettavia hevosia sekä varsoja.


Kenttä ja ratsastuskalusto

x

Seppeleen tallin kenttä on kooltaan 25x60m. Se on hyvin valaistu, salaojitettu ja aidattu. Kentän laidalla oleva ikkunallinen koppi suojaa ratsastuksen ohjaajaa sateisella ja kylmällä säällä. Koppia ei kylläkään enää juuri käytetä, kun maneesi valmistui, ja siihen onkin alkanut kertyä kaikenlaista roinaa.

Treeniaukio eli kakkoskenttä on metsän puiden ympäröimä, aidaton aukio. Treeniaukiolla on pieni valaistus, mutta pääasiassa aukio on tarkoitettu kesäkäyttöön. Kooltaan aukio on n. 55x45m.

Seppeleen maneesi valmistui syyskuussa 2007 ja paloi kesän 2018 tuhopoltossa. Uusi valoisa maneesi on kooltaan 25 x 60 m.

Maastot ja maastoesterata

x

Seppele sijaitsee Liekkijärven läheisyydessä ja tallia ympäröivät monipuoliset maastot. Pääasiassa ratsastusreitit koostuvat metsä- ja peltoteistä sekä pienistä poluista. Liekkijärven maastoesterata on Seppeleen käytössä. Peltojen keskeltä löytyy laukkasuora, joka on pehmeällä hiekalla päällystetty, noin 300 metriä pitkä, suora tie. Metsät tilan lähistöllä ovat kumpuilevia ja niistä löytyy paljon syviä lampia.

Seppele on vuosien varrella laajentanut maastoesterataansa ja nykyään se on jo melko kattava. Alueella on monipuolisia esteitä ja vesialtaita, joita voi käyttää niin opetuksessa kuin kilpakäytössäkin.


Ratsastukoulun toiminta

Hoitaminen

Hoitajat pitävät huolta hevosten hyvinvoinnista ja varusteiden kunnosta. Hoitajat hakevat hevoset tarhoista ennen tuntien alkua ja tarvittaessa auttavat tuntilaisia hevosenhoidossa. Hoitohevosella itsenäisesti ratsastaminen on sallittua, kunhan hevosen liikuntamäärä pysyy kohtuullisena. Mieluiten itsenäistä ratsastusta voi harrastaa viikonloppuisin. Hoitajakokouksissa tallin ylläpito ja hoitajat suunnittelevat hevosille yksityiskohtaisemmat hoitosuunnitelmat.

x

Tuntihevosille otetaan 1 hoitaja; näin talliyhteisö pysyy sopivan pienenä ja yhteishenki on tiiviimpi.

Seppeleen hevosille voi hakea, kunhan on suorittanut Seppeleen hevosenhoitokurssin. Hevosenhoitokursseja järjestetään n. kerran kuukaudessa. (Kursseista alempana.) Kun hevonen tarvitsee hoitajaa, ilmoitetaan siitä erikseen. Hoitajahaut löytyvät foorumin tältä alueelta. Tällä hetkellä hakuja on käynnissä 0 kpl.

Hoitajaharrastuksen olennainen osa on hoitopäiväkirjan pitäminen. Hoitajalla on velvollisuus kirjoittaa hoitopäiväkirjaa vähintään 1-2 kertaa kuukaudessa. Piirtämällä kuvia hevosen tai tallin elämästä voi myös hoitaa hevosta. Hoitopäiväkirjaa ylläpidetään tallipostin välityksellä.

Hoitajat voivat ansaita hoitamisellaan spesiaalipalkintoja ja merkkejä. Palkinnoista pidetään kirjaa Henkilöt-sivulla.
Hevosenhoitokurssit

x

Kurssilla pyritään luomaan hoitajaehdokkaille parhaat edellytykset hoitaa virtuaalihevosta. Kurssi on pienimuotoinen ja sillä käydään läpi hevosen hoidon perusteita, ratsastuskoulun arkea sekä foorumin käytön alkeita.

Suoritetusta kurssista saa suoritusmerkin, joka oikeuttaa jatkossa osallistumisen hoitajahakuihin. Myös vanhat hoitajat voivat suorittaa kurssin!

Järjestetyt hevosenhoitokurssit löytyvät Arkisto-sivulta.

Ratsastustunnit

x

Seppeleessä järjestetään eritasoisia ja -lajisia tunteja. Tunnin maksu suoritetaan perinteisesti joko kirjoittamalla tunnista kertomus tai piirtämällä tapahtumakuva sen jälkeen, kun tunti on ilmestynyt. Tuntien avoimuus vaihtelee. Ilmoittautuessasi tunnille tarkista myös, että taso on sopiva.

Tutustu tuntitarjontaan paremmin täällä. Sivuilta löydät myös järjestetyt tunnit.

Meneillään olevat tunnit löydät kalentereista tai Tallipostin tunnit-alueelta.

Tuntitaulukko

Klo Ma Ti Ke To Pe La Su
10-12 Vikellys A - - Vaativa B A/D - Maasto YP  -         
14:30-16 - Miniponit
(45 min) A/F
Western K Talutus (30min) A Terapia
(45 min) A
-  -         
16-17 Alkeis A Este P/H Jatko I A Ajo A Alkeis sr A -  -         
17-18 Puomi P/H HeC jr A Estetekniikka P/H Alkeis jr Jatko II jr A/D/F -  -         
18-19 Jatko II jr A Puomi P HeC jr A HeC sr A HeA -  -         
19-20 Este alkeet sr P/H Este alkeet jr P/H Istunta H HeB jr A/D/F Jatko I jr A -  -         
20-21 Jatko II sr E HeB sr A HeB-A jr P/H HeB-A sr A Estevalmennus -  -         

Punainen tunti: Ylläpidon pitämä tunti ("rästi/irtotunti").
Linkitetty tunti: Kuvitteellinen vakiotunti ennaltamäärätylle ryhmälle (kausisuunnitelma + hevosjaot).
Musta tunti: Kuvitteellinen tunti, joita voi käyttää vapaasti esim. hoitomerkinnöissä.

Tuntien pitäjät: A=Anne, D=Daniel, F=Fiia, H= Hanski, K=Krister, P=Piritta, YP=kuka vaan ylläpidosta.